Compania specializata in domeniul iluminarii ecologice Optogan, unde este actionar magnatul rus Mihail Prohorov (foto), a intrat in Romania printr-un parteneriat cu KDF Energy, firma a omului de afaceri George Brailoiu, si ia in calcul constructia unei unitati de asamblare, proiect de 15-20 milioane euro.

"O asemenea investitie depinde de sprijinul pe care il vom primi din partea autoritatilor centrale si locale, de calitatea fortei de munca, de taxele vamale si de nivelul cererii din Romania si din statele vecine", a declarat, pentru Mediafax, directorul de vanzari si dezvoltare al Optogan, Ove Sörensen.

El nu a oferit un termen clar privind lansarea unui astfel de proiect si a aratat ca valoarea investitiei pentru o unitate de asamblare ar putea fi de 15-20 milioane euro.

Compania Optogan, care dezvolta si produce LED-uri de inalta luminozitate pentru aplicatii de iluminat, a anuntat joi intrarea pe piata romaneasca printr-un parteneriat KDF Energy, specializata in trading-ul cu certificate de gaze cu efect de sera.

Produsele Optogan vor fi distribuite de KDF in Romania, Grecia si Bulgaria.

Produsele de iluminare LED au un potential de afaceri de 25-30 milioane euro pana la finalul anului 2012 in zona balcanica, a spus Sörensen. El a adaugat ca produsele Optogan ar putea inregistra vanzari de 7-8 milioane euro in Romania, in urmatoarele 12-18 luni.

"Am bugetat o investitie de 1,5 milioane de euro in urmatoarele 12 luni pentru dezvoltarea canalelor de distributie pentru produsele Optogan la nivel regional. Romania face parte din primul val al extinderii Optogan in Europa de Est", a declarat intr-un comunicat George Brailoiu, proprietarul KDF.

Becurile produse de Optogan au un consum de 9 watti, de zece ori mai mic decat cel al becurilor cu incandescenta, potrivit companiei, iar sistemele de iluminare Optogan au o durata de functionare de 50.000 ore.

Conform datelor producatorului, solutiile de iluminat bazate pe tehnologia LED au inceput sa fie adoptate pe piata din 2007, iar in prezent reprezinta aproximativ 5% din valoarea totala a vanzarilor de echipamente de iluminat.

Aceasta tehnologie, adoptata pana in prezent in principal de marile companii, incepe sa fie o alternativa si pentru iluminarea in zonele publice sau rezidentiale, arata compania.

Optogan va comercializa pe piata din Romania chip-uri si componente LED de iluminare, panouri si structuri iluminatoare.

Unul dintre actionarii principali ai companiei este fondul de investitii Onexim, lansat de Mihail Prohorov, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Rusia. Alti actionari Optagon sunt OLSC Republican Investment Company si Rusnano (Corporatia Rusa de Nanotehnologii).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Producatorii de energie regenerabila nu vor ajunge unde sperau