Lugera & Makler, compania cu activitate pe piata locala de recrutare, solicita reluarea procesului de depunere a ofertelor pentru proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat, dupa ce oferta sa a fost respinsa, dupa ce a fost depusa in afara termenului alocat. Compania vede respingerea nejustificata. Afla mai jos de ce.
Cristina Savuica, country manager la subsidiara locala a grupului olandez Lugera & Makler, a declarat pentru wall-street.ro ca pe fondul timpului indelungat de asteptare pana la sosirea unui reprezentant al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri oferta companiei a fost inregistrata dupa ce s-a finalizat termenul de depunere.

“Noi am asteptat jos o vreme pana a venit persoana de la minister. Am pierdut timp si in lift”, a spus Cristina Savuica (foto dreapta).

“Din cauza timpului indelungat necesar asteptarii pentru sosirea reprezentantului Ministerului, cat si a procedurilor stricte de acces in sediul MECMA la locul de inregistrare a ofertelor, oferta companiei Lugera&Makler a fost inregistrata abia dupa 20 de minute de la sosirea reprezentantilor nostri delegati, desi acestia au fost prezenti la sediul MECMA cu 20 de minute inainte de termenul limita pentru depunerea ofertelor avand in alte conditii suficient timp pentru obtinerea unui numar de inregistrare. Rugam in acest sens verificarea orei de sosire a delegatului nostru in conformitate cu inregistrarile personalului de la poarta Ministerului”, se arata in contestatia depusa de companie.

De asemenea, Savuica a mai spus ca cerintele licitatiei nu au fost exprimate in mod clar.

“Nu intelegem daca suma alocata este pentru tot proiectul sau doar pentru partea de consultant. Nu intelegem foarte clar nici cerintele pentru depunerea ofertelor. Consider ca persoana care a intocmit toate acestea nu are expertiza in domeniu. Daca as fi fost in locul ministerului, as fi apelat de exemplu la HR Club si as fi facut licitatia cu ajutorul unui consultant de specialitate sau a unui grup, ca sa nu fie probleme. As fi iesit cu ea pe piata intocmita profestionist, pentru ca pana la urma vorbim de banii tuturor aici”, a spus Savuica.

Totodata, in contestatia depusa la Ministerul Economiei, Lugera solicita descalificarea lui George Butunoiu pentru ofertarea unui pret care nu intruneste conditiile legale.

Pretul ofertat de George Butunoiu Group SRL pentru atribuirea contractului a fost de un leu.


“Conform OUG 34/2006, este considerat pret neobisnuit de scazut atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a proiectului respectiv”, se mai arata in contestatie.

Cristina Savuica a declarat ca astfel de servicii nu pot fi realizate fara plata.

“Am ramas fara cuvinte. Consider ca cel care va presta aceasta munca trebuie platit, asa incat sa isi dedice timp acestei activitati. Cum sa lucrezi gratis daca esti firma privata? Consider ca cel care va fi ales consultant va trebui sa fie alaturi de minister un an de zile”, a spus Savuica.

"Oferta inaintata ministerului de carte George Butunoiu Group incalca regulile concurentei comerciale si ale concurentei loiale prin oferirea unui pret neserios, neadecvat, practic gratuit, in scopul ruinarii concurentei, efectuand o liberalitate care este in contradictie cu obligatia comerciantului de a efectua tranzactii in conditiile pietei, in scopul obtinerii de profit", se arata in contestatia depusa de Lugera.

Pe de alta parte, head-hunter-ul George Butunoiu (foto stanga) considera ca prestarea fara bani a acestor servicii pentru minister are o serie de avantaje.

“Am mai facut recrutari pentru stat fara bani, nu e o noutate pentru noi. Chiar si asa, avem mult de castigat, deoarece este un proiect complex care ne va ajuta sa acumulam experienta. E un proiect de palmares si merita sa ne implicam fara bani, pentru ca ne va oferi ocazia sa intalnim multi oameni noi si sa ne facem relatii”, a spus Butunoiu.

Totodata, el a precizat ca suma alocata de minister pentru aceasta etapa din proiect este mult prea mare.

“600.000 de euro este o suma enorma. Sarcinile din caiet pot fi realizate de patru consultant in circa o luna de zile, ceea ce ar insemna ca fiecare sa ia circa 150.000 euro pe o munca de o luna de zile”, a adaugat Butunoiu.

De aceeasi parere este si Cristina Savuica, care considera ca suma ar trebui sa se ridice la 50.000-100.000 euro: “Pretul este de 10 ori mai mare”.

Pentru proiectul in care Ministerul Economiei va alege consultantul in proiectul de introducere a managementului privat la marile companii de stat au depus ofertele companiile de recrutare Padersen&Partners Consulting, Agentia de Servicii Profesional si Asocierea George Butunoiu Group Srl & SCA Biris Goran.

Consultantul ales va intocmi caietele de sarcini ce vor sta la baza licitatiilor pentru desemnarea firmelor de recrutare a viitorilor manageri, pentru companiile Hidroelectrica, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Electrica Furnizare si Compania Nationala Romarm.

Consultantul va selecta, impreuna cu reprezentantii ministerului, informatiile economice care sunt necesare firmelor de recrutare pentru selectia managerilor. De asemenea, consultantul va stabili elementele esentiale care trebuie urmarite in interviurile finale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri