Un drum prafuit, napadit de buruieni si sufocat de gunoaie serpuieste pe langa fostele combinate care odata formau platforma industriala din sud-vestul orasului Drobeta Turnu Severin. La capatul lui, aproape de malul Dunarii pe care stationeaza cateva barje incarcate cu deseuri, se afla silozul de cereale cumparat in februarie anul acesta de gigantul american din agricultura Cargill.
Aici, totul pare inlemnit - poarta ruginita, curtea "populata" cu gramezi de fier vechi si insusi silozul, o constructie din beton armat, care umbreste totul imprejur. Cu greu ai putea ghici ca a fost recent modernizat si repus in functiune.

Silozul a inceput sa functioneze in 1984, facand parte din platforma industriala a orasului, alaturi de santierul naval, combinatul de cauciuc si laminorul de profile usoare.

Georgel Cismaru (foto), inginer de profesie, povesteste pentru wall-street.ro cum a reusit "batranul" siloz ajunga in portofoliul Cargill.

"Din '84 si pana in '99 a fost a statului. In '99 a fost prima privatizare si a intrat in proprietatea European Drinks (companie controlata de fratii Ioan si Viorel Micula - n. red.), iar in februarie anul acesta a fost cumparat de Cargill", relateaza, pe scurt, Cismaru, in prezent seful silozului.

Despre perioada 1999-2011 nu sunt multe de povestit si asta pentru ca silozul a fost in stare de conservare. Cismaru declara ca nu stie de ce fratii Micula au cumparat un siloz pe care nu l-au folosit atatia ani. Ridica din umeri si adauga doar ca misiunea lui a fost sa pastreze unitatea. Au fost si alti cumparatori interesati de siloz, dar doar Cargill a reusit sa bata palma cu fratii Micula.

O pozitie strategica

Silozul a prins din nou viata in urma cu trei saptamani, iar pana acum a rulat deja 15.000 de tone de cereale. Noul siloz se adauga celor 17 detinute deja de Cargill in Romania, compania ajungand astfel la o capacitate totala de stocare locala de circa 550.000 de tone de cereale. "Acesta (silozul - n. red.) ne ajuta sa devenim rapid cumparatorul, depozitarul si transportatorul fermierilor din Romania", au justificat americanii achizitia de pe malul Dunarii.

De alfel, oficialii Cargill prezenti la inaugurare nu au oferit detalii privind valoarea tranzactiei prin care au preluat silozul. ''In principiu, nu oferim informatii despre volume si cheltuieli. Am cumparat silozul pentru ca l-am considerat a fi o buna investitie pentru noi", a declarat Martin Schuldt (foto stanga), directorul general al Cargill Romania, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Achizitia silozului isi are justificare nu numai pe plan national - el putand adaposti cerealele provenite de la fermierii din judetele Mehedinti, Dolj, Caras-Severin si Timis, ci si la nivel international.

''Transportul pe Dunare este avantajos pentru ca poti sa misti marfa upstream (in amonte - n. red.) si downstream (in aval - n. red.), asa ca putem sa ducem marfa de aici la Marea Neagra, dar putem sa o transportam si catre tari europene precum Germania si Austria", mai spune Schuldt. In plus, adauga seful Cargill Romania, granele din Romania ar putea ajunge si in nordul Africii, acolo unde populatia este in crestere, ceea ce inseamna si o cerere sporita.

Potential "grozav" in sectorul agricol

"Romania ar putea sa produca volume suficiente atat pentru consumul intern, cat si pentru a contribui la asigurarea securitatii alimentare a altor regiuni", a subliniat Martin Schuldt. La randul sau, Andreas Rickmers (foto dreapta), seful diviziei Cargill de cereale si seminte oleaginoase pentru Europa, a precizat ca Romania ar trebui sa fie "un furnizor de surplus de elemente-cheie de nutritie - de porumb si grau".

Cat despre planurile pentru investitii viitoare, oficialii Cargill sunt scumpi la vorba. Spun doar ca nu obisnuiesc sa vorbeasca despre "cifre" si se limiteaza la a declara ca vor continua sa caute oportunitati prin care sa-si optimizeze lantul de aprovizionare. Este Romania atractiva pentru noi investitii? Rickmers spune ca da si argumenteaza ca insasi achizitia silozului o dovedeste.

In plus, apreciaza oficialii Cargill, Romania are un potential "grozav" in sectorul agricol, mai ales in ceea ce priveste terenurile necultivate. "Este o oportunitate, precum si o modalitate de securizare si de crestere a Produsului Intern Brut", afirma Rickmers. Alte "plusuri" ar fi resursele, forta de lucru calificata si clima.

Cargill este prezenta pe piata romaneasca din 1996 si are acum 22 de unitati in toata tara. In 2010, compania a obtinut pe piata romaneasca afaceri de aproape 420 de milioane de euro, in crestere cu 87% fata de 2009.

In prezent, compania are 750 de angajati in Romania. Prin deschiderea noului siloz s-au creat 20 de noi locuri de munca. La nivel mondial, Cargill are peste 130.000 de angajati in 67 de tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri