"Ajustarile decise de ANRE, care ii vizeaza doar pe consumatorii industriali, au permis furnizorilor de gaze sa nu mai acumuleze noi pierderi pentru o perioada limitata, fara posibilitatea de a le recupera pe cele anterioare. In consecinta, aceste decizii au doar impact temporar, avand in vedere ca nicio schema nu a fost pana acum convenita cu ANRE privind recuperarea sumelor restante la plata. In acest context, aplicarea unei asemenea scheme este cat se poate de urgenta", se arata intr-un comunicat al ACUE, organizatie care reuneste distribuitori si furnizori de electricitate si gaze naturale.

Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a anuntat saptamana trecuta ca pretul gazelor naturale pentru consumatorii industriali va creste la 1 octombrie cu 8%, iar cel platit de populatie si producatorii de energie termica ramane la nivelul actual.

Modificarea este motivata de cresterea pretului gazului din import de la 460 dolari pentru 1.000 de metri cubi, pret luat in calcul la modificarea preturilor din luna iulie, la 495 dolari in prezent, dar si cresterea consumului de gaze in lunile de iarna.

Pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut si in iulie, cu aproape 10%.

Citeste si:

ACUE precizeaza ca furnizorii de gaze au inregistrat pierderi, inclusiv in acest an, din cauza ca tarifele reglementate nu acopera nivelul costurilor de achizitie. Asociatia a cerut ANRE sa stabileasca un calendar pentru recuperarea acestor costuri suplimentare.

"Sectorul de furnizare a gazelor naturale a inregistrat pierderi semnificative inca din trimestrul IV al anului 2009 din cauza faptului ca pretul de cumparare pentru consumatorii de pe piata reglementata a fost tinut, timp de doi ani, sub costurile actuale de achizitie", se mai arata in comunicat.

Fondul Monetar International a cerut Executivului sa prezinte, pana in luna septembrie, un calendar etapizat de liberalizare a preturilor gazelor naturale pana in 2013 in cazul companiilor si din 2013 in 2015 in cazul populatiei. Liberalizarea preturilor vizeaza si sectorul energiei electrice.

Populatia nu va fi afectata direct de cresterea preturilor gazelor livrate consumatorilor industriali, intrucat Guvernul si ANRE au decis, in luna iunie, ca pentru o perioada de noua luni, respectiv intre 1 iulie si 31 martie 2012, consumatorii casnici sa primeasca mai multe gaze din productia interna, mai ieftine cu aproape 40% fata de cele din import, ceea ce va permite ca tarifele sa nu creasca.