Procesul privind fraudarea cu 165 de milioane de dolari a companiei Hidroelectrica incepe, la instanta suprema, in februarie 2012, dosarul avand 585 de volume, din care trei reprezinta rechizitoriul intocmit de procurorii DIICOT.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit ca primul termen al procesului sa aiba loc in 24 februarie 2014, scrie Mediafax.

In acest dosar, fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, pentru ca ar fi ascuns activitatile ilegale ale conducerii SC Hidroelectrica SA, in urma carora s-au adus prejudicii de aproximativ 165 de milioane de dolari.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala il acuza pe Codrut Seres de complot si subminarea economiei nationale, informeaza DIICOT.

In acest dosar procurorii i-au mai deferit justitiei pe cei care faceau parte din conducerea Hidroelectrica, respectiv pe Eugen Pena, fost director general, Victoria Geormaneanu, fost director economic, George Lavinius Asan, director furnizare, Nicolae Opris, fost sef Serviciu Marketing - Furnizare, Traian Oprea, director general, Georgeta Iosif, director economic.

Potrivit probelor din dosar, Eugen Pena a initiat si a constituit o asociere infractionala, impreuna cu Traian Oprea, Victoria Geormaneanu, George Lavinius Asan, Nicolae Opris si Georgeta Iosif si au desfasurat activitati infractionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societatii si bugetului consolidat al statului.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National - ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.

Echipa de conducere esre acuzata ca, in cursul anului 2003, in contextul aparitiei fenomenului de seceta hidrologica pentru fluviul Dunarea si a prognozelor meteorologice privind situatia hidrologica pe raurile interioare, nu au invocat clauza de forta majora inserata in contractele de furnizare a energiei electrice, pana la normalizarea regimului hidrologic, si nici nu au luat masuri in vederea renegocierii preturilor, cu consecinta inregistrarii unei pierderi financiare considerabile de catre SC Hidroelectrica SA.

Astfel, in conditiile efectelor negative ale secetei hidrologice asupra functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National, acuzatii nu auprocedat pentru reducerea cantitatilor de energie electrica aferente contractelor comerciale incheiate cu consumatorii eligibili si furnizorii licentiati de pe piata concurentiala, ci au actionat in sensul onorarii in totalitate a cantitatilor contractate sau chiar depasirii acestora, prin achizitia de energie de la producatorii termo, la preturi mult mai mari decat cele stabilite conform contractelor de vanzare de energie electrica, spun procurorii DIICOT.

Totodata, in perioada 2002 – 2003, acuzatii au dispus cumpararea de energie electrica de la SC Termoelectrica SA la preturi mari si au revandut energia electrica catre furnizorii licentiati si consumatorii eligibili la preturi mult diminuate fata de preturile stipulate in contractele incheiate cu acestia.

In perioada 2003 - 2004, ei au actionat in sensul incheierii in mod ilegal a unui numar de patru contracte de furnizare de energie electrica, cu majorarea cantitatilor de energie electrica pe o perioada de 9- 10 ani, desi SC Hidroelectrica SA nu avea dreptul sa incheie in aceasta perioada contracte pe piata concurentiala pentru furnizare de energie electrica si nici acte aditionale la contractele aflate in derulare.

In ceea ce-l priveste pe Ioan Codrut Seres, anchetatorii au stabilit ca, in calitate de Ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea SC Hidroelectrica S.A. sa se deruleze in mod legal.

Prin modalitatile descrise, acuzatii au pus in pericol Sistemul Energetic National si au cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane de dolari.
In scopul acoperirii prejudiciului, procurorii DIICOT au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra mai multor autoturisme, imobile – locuinte si terenuri, precum si sume de bani apartinand inculpatilor, in valoare totala de aproximativ 6.000.000 lei, 400.000 euro si 200.000 de dolari.

Cauza a fost instrumentata impreuna cu ofiteri de politie din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Finantarii Terorismului si Spalarii Banilor. Suportul informativ in documentarea cauzei a fost asigurat de catre SRI. Fata de alte persoane ce au contribuit la savarsirea faptelor cercetarile continua in scopul documentarii intregii activitati infractionale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Infractorii raspandesc mesaje despre false rambursari de taxe