Ambele produse - Olanzapina Terapia si Olanzapina Actavis - sunt medicamente generice (medicamente ale caror principii active nu mai sunt protejate de patent) si se afla pe lista C1 de compensare, costurilor lor fiind suportate, integral, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

"Prin expirarea patentului, olanzapina dobandeste un atu in plus: pretul competitiv. Introducerea variantei generice permite realizarea de importante economii pe o piata de peste 27 de milioane de euro", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de Terapia Ranbaxy.

Valoarea de 27 de milioane de euro se refera la cea a pietei de olanzapina in 2010. In tratamentul schizofreniei sunt folosite si alte substante in afara de olanzapina.

Citeste si:

Olanzapina Actavis este eficienta in cazul schizofreniei si al altor stari psihotice in care sunt prezente simptomele pozitive si/sau negative; de asemenea, are efect si asupra dispozitiei si a simptomelor afective si cognitive, potrivit companiei producatoare.

Inainte de "genericizarea" olanzapinei, aceasta era comercializata de producatorul american Eli Lilly sub numele comercial Zyprexa. Pana acum, 11 companii farmaceutice si-au manifestat interesul sa lanseze propriile variante generice ale olanzapinei in Romania, potrivit unor informatii din piata.