Nokia, al doilea exportator al tarii in 2010, a anuntat saptamana trecuta ca va renunta la fabrica deschisa la Jucu in 2008 pentru a se orienta catre Asia, acolo unde exista forta de munca mai ieftina si se cumpara telefoane cu functii de baza, precum cele fabricate la Jucu. Cu afaceri de 1,6 miliarde de euro in 2010, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, a insemnat anul trecut 30% din Produsul Intern Brut (PIB Clujului, 1,3% din PIB-ul national si 4% din exporturile Romaniei, potrivit unui raport al Target Capital.
Plecarea Nokia din Romania ar putea avea un impact de pana la 1% in PIB de anul viitor, potrivit economistului sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc.
Insa cele mai importante efecte le vor simti cei peste 3.000 de angajati ai fabricii care vor fi nevoiti sa plece acasa la finalul anului, cand fabrica se va inchide. Nokia are in jur de 2.200 de angajati permanenti si sute de salariati temporari recrutati prin companii de leasing de personal.
Lionachescu adauga ca cei din mediul politic ar trebui sa fie atenti la companiile din domeniul financiar-bancar, telecomunicatii si chiar consum pentru a nu intampina si in aceste domenii situatii similare precum cea de saptamana trecuta.
“Exista un pericol foarte mare ca banci mari sa plece din Romania. Pe de alta parte, ar trebui sa fie atenti la sectoarele in care exista o tendinta de consolidare la nivel global, iar un astfel de domeniul este cel al telecomunicatiilor. In acest sector miscarile se intampla foarte rapid, marjele de profit scad si putem ajunge in situatia in care lideri in domeniu sa spuna ca Romania este o piata prea mica ca sa mai merite efortul”, afirma managerul.

(foto), presedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), spune ca nu cunoaste cazuri de companii americane care ar putea pleca din Romania si ca nu ar trebui sub niciun fel sa se speculeze pe tema retragerii unor investitori.
“Nu este deloc util sa speculam pe seama plecarii altor companii pentru ca acest lucru nu face decat rau unei piete deja tensionate. Nu este deloc indicat sa facem astfel de declaratii. Acum avem nevoie de prudenta si de declaratii foarte atent facute”, afirma Gatej.
Ea adauga insa ca este foarte posibil sa mai vedem astfel de retrageri pentru ca atunci cand multinationalele nu mai au suficienti bani pentru a face investitii, acestea tind sa faca reduceri in tarile emergente si in cele aflate in zone de frontiera ale businessului si sa protejeze tarile care sunt cele mai importante ca venituri.
“Romania trebuie sa fie atenta la segmentele in care are avantaje competitive. Noi credem ca avem un avantaj competitiv in zona de IT si ne-am bucura sa fie masuri care sa creasca investitiile in acest domeniu Si dovada este faptul ca toate numele importante din IT au centre regionale sau globale si aceasta latura ar trebui sa fie sustinuta”, afirma Gatej.
Printre numele mare care detine altfel de centre in Romania se numara HP, Oracle, IBM si Ericsson, companii care au cateva mii de angajati.
O alta zona in care Romania este foarte competitiva este cea a energiei datorita potentialului de exploatare, a expertizei in domeniu si a pozitiei geostrategice, mai spune sefa AmCham.
De altfel, Gatej s-a intalnit saptamana trecuta cu Ion Ariton, Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, pentru a discuta despre crearea unei strategii energetice a Romaniei.

“Trebuie inteles de ce vor sa plece. Pentru unii nu ai ce sa faci, in timp ce pentru altii, poti oferi suventii, ajutoare de stat, facilitati fiscale. Desi multa lume acuza sistemul fiscal, foarte rare sunt cazurile in care investitorii pleaca din aceasta cauza. De cele mai multe ori cauzele sunt legate de conjuctura, tendintele de pe piata internationala, globalizare sau alti factori. Stim, de exemplu, ca Mercedes a ales sa mearga in Ungaria (decizia a fost luata in 2008, iar fabrica functioneaza din mai anul acesta) datorita infrastructurii, nu din cauza costurilor pentru ca acolo acestea sunt mai mari comparativ cu Romania”, explica (foto dreapta) , partener Tax Advisory&Compliance Services in cadrul companiei de consultanta Ernst&Young .
El mai spune ca unul dintre domeniile in care Guvernul ar trebui sa fie atent este cel al productiei.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: