"Putem vorbi despre pierderi pentru Ucraina de mai multe zeci de milioane de dolari", a spus Mihail Gonciar, director pe probleme de energie la centrul de cercetare Nomos din Kiev, citat de portalul RosBalt.

Potrivit acestuia, impactul va fi mai vizibil pentru Romania si Bulgaria.

"Pentru aceste tari, volumul gazelor pentru Turcia reprezinta o treime sau mai mult din tranzitul total. Pentru ei pierderea are un impact mai mare", a spus el.

Ruta pe care erau transportate cele 6 miliarde de metri cubi de gaze naturale tranziteaza Ucraina, Romania si Bulgaria.

Botas, operatorul retelei de gazoducte a Turciei, a renuntat la un contract pentru achizitia a sase miliarde de metri cubi de gaze naturale anual de la Gazprom.

Citeste si:

Turcia importa anual 16 miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia prin conducta Blue Stream. Aceste importuri nu vor fi afectate, intrucat contractul va expira abia peste 23 de ani. Un alt contract, mai mic, viza importul a opt miliarde de metri cubi de gaze naturale.

Cantitatea de gaze naturale care facea obiectul contractului anulat era destinata celui mai mare oras din Turcia, Istanbul, potrivit Hurriet.

Grupul rus analizeaza noi contracte in Turcia, cu distribuitori privati, dupa ce a primit notificarea de la Botas, au declarat surse din Gazprom.

De asemenea, ministrul Energiei, Taner Yildiz, a afirmat ca firme private din Turcia vor semna, probabil, noi contracte cu Gazprom in urmatoarele trei luni, pentru a continua aprovizionarea cu gaze naturale.