Recent, Banca libaneza Blom, actionarul majoritar al MISR Romanian Bank, a anuntat ca se va axa asupra atragerii de clienti din comunitatile arabe. In Romania activeaza peste 34.000 de oameni de afaceri arabi, conform Registrului Comertului. Desi comertul si industria alimentara sunt pe primul loc in topul domeniilor \"agreate\" de oamenii de afaceri arabi, aproximativ 10% din totalul investitiilor imobiliare au ca initiatori cetateni de origine araba
Recent, Banca libaneza Blom, actionarul majoritar al MISR Romanian Bank, a anuntat ca se va axa asupra atragerii de clienti din comunitatile arabe si asupra intensificarii tranzactiilor cu subsidiare din Europa si Orientul Mijlociu, potrivit lui Saad Azhari, vicepresedinte si director general al institutiei. Altfel spus, pentru patronii libanezi ai MISR Bank, comunitatea araba din Romania poate avea un serios potential de expansiune.

Rapirea jurnalistilor in Irak si recentul "scandal" determinat de caricaturile publicate in ziarul danez Jyllands-Posten au avut menirea de a aduce in actualitate, mai mult ca oricand, viata comunitatii arabe din Romania. Marea majoritate a arabilor stabiliti in Romania au venit aici inainte de revolutie, pentru studii. O parte semnificativa a reusit dupa caderea regimului comunist sa stranga averi mai mult sau mai putin importante. In anii '80, Romania era destinatia preferata a tinerilor arabi care doreau sa studieze. Cele patru centre universitare au gazduit in numai zece ani peste 500.000 de studenti provenind din Irak, Siria, Liban sau Iordania. Dupa evenimentele din 1989 numarul studentilor de origine araba a scazut in Romania, crescand insa numarul oamenilor de afaceri.

Facilitati bancare pentru cetatenii arabi

"In Romania ne vom concentra pe o nisa din piata, in special pe oferirea de servicii clientilor arabi. De asemenea, intrucat avem retele in Europa si Orientul Mijlociu, vom incerca sa efectuam tranzactii intre acele state si Romania", a declarat Saad Azhari, vicepresedinte al Blom Bank pentru Banker Middle East. Blom Bank a preluat anul trecut 96,77% din actiunile MISR Romanian Bank, pentru 97,8 milioane de dolari. MISR Romanian Bank a fost fondata in 1977 ca societate mixta egipteano-romana si are sucursale in Egipt si patru agentii in Romania - la Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca si Constanta. La inceputul acestui an, Blom Bank a anuntat ca va majora capitalul sucursalei din Romania, fara a specifica insa valoarea investitiei. Azhari a precizat ca strategia adoptata pentru Romania va fi diferita de cea din Egipt, pe aceasta piata banca urmand sa desfasoare aceleasi activitati ca si in Liban, inclusiv de retail sau corporatiste.

Potrivit vicepresedintelui institutiei libaneze, cele doua subsidiare se vor numi Blom Bank Egypt si Blom Bank Romania. "Tocmai am avut o Adunare Generala in Egipt, in cadrul careia am schimbat denumirea si statutul bancii. In prezent dosarul se afla la Registrul Comertului si va dura cateva saptamani. Apoi va trebui sa modificam toate actele bancii", a spus Azhari. El a aratat ca Blom Bank analizeaza posibilitatea extinderii si in alte state din regiune, fara ca o decizie in acest sens sa fie luata inca. Banca administreaza depozite de noua miliarde de dolari, iar valoarea activelor totale ale Blom se ridica la 11 miliarde de dolari.

Imobiliarele, printre preferatele firmelor arabe

Unul dintre domeniile cele mai prospere pe ansamblul economiei romanesti este sectorul imobiliar. Ne putem da seama de acest lucru chiar numai analizand noile intrari din cel mai recent Top 300 Capital.

Un studiu recent realizat de o prestigioasa televiziune britanica arata ca Romania are un serios potential de expansiune in acest sector. Traditia si flerul de afaceristi ce caracterizeaza comunitatea araba i-au determinat pe arabii din Romania sa investeasca sume importante in terenuri si locuinte.

Specialistii implicati in domeniul imobiliar confirma ca o parte semnificativa dintre constructii, mai ales cele de lux, sunt facute de cetateni de origine araba. Conform revistei "Capital" aproximativ 10% din totalul investitiilor imobiliare au ca initiatori cetateni de origine araba. Probabil ca numarul investitiilor ar fi fost mai mare daca legea din Romania nu ar fi interzis cetatenilor straini sa detina acte de proprietate pentru terenuri. De aceea o monitorizare clara a afacerilor cetatenilor straini este destul de greu de realizat. De mentionat este si ca, din cei zece oameni de afaceri de origine araba prezenti in Top 300 Capital, majoritatea au investitii semnificative in domeniul imobiliar.

Comertul inainte de toate

Arabii sunt, prin definitie, negustori. Astfel, nu puteau sa nu isi "etaleze" si in Romania "experienta" capatata in mii de ani de schimburi comerciale, mai ales ca oportunitati exista. Cele mai multe firme detinute de arabi activeaza in domeniul comertului, importurilor si exporturilor. Anual, Romania vinde in tarile arabe marfuri de 650 de milioane euro si cumpara de 60 de milioane euro. Desi exportul depaseste de zece ori importul, cifrele sunt cu mult mai mici in comparatie cu 1989, iar la export predomina materiile prime. Analistul economic Daniel Daianu sustine ca "oamenii de afaceri romani au pierdut startul si am ajuns sa pierdem pietele traditionale pe care le aveam in tarile arabe".

Principala materie prima care ia drumul Orientului Mijlociu este lemnul, iar o treime din masa lemnoasa exportata din Romania a trecut prin firmele unor oameni de afaceri arabi. Anul trecut, tara noastra a exportat lemn in valoare de 832 de milioane de euro, la un pret mediu de 20 de euro pe metru cub.

Raed Arafat, "creatorul" serviciului de urgenta in medicina romaneasca

Unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati arabi din Romania este medicul Raed Arafat, "parintele" Serviciului Mobil de Urgente, Resuscitare si Descarcerare (SMURD). Raed Arafat s-a nascut la Damasc, in Siria, dar a crescut in Nablus. A venit in Romania in 1980, cand avea doar 16 ani, si s-a stabilit la Pitesti. Dupa mai multe incercari de a studia medicina in diferite tari, Arafat a inceput facultatea la Cluj, dar a renuntat dupa un an din cauza decesului tatalui sau.

S-a transferat apoi la Targu Mures pentru a studia terapia intensiva. Din 1990 pana in 1998 a lucrat ca voluntar, impreuna cu intreaga echipa, singurul sprijin material fiind echipamentele si medicamentele primite de la medicii si pompierii din Scotia. Beneficiind de sprijin din partea ministrului Sanatatii, Hajdu Gabor, dar si din partea comunitatii locale, SMURD a devenit un model pentru sistemul de ambulanta din Romania.
Sursa: Camera de Comert si Industrie a Romaniei

Afaceri ilegale

In decursul celor 16 ani care au trecut de la Revolutia din decembrie 1989, numele catorva oameni de afaceri arabi au fost implicate in scandaluri economice si chiar politice. Cel mai notoriu exemplu il constituie Omar Haysam, al carui nume este vehiculat in cercetarea cazului jurnalistilor romani rapiti in Irak.

Celebrul dosar Volvo, achizitionarea pe "ochi frumosi " a IPRS Baneasa si apartenenta sa la unul dintre cele mai importante partide politice din Romania au facut din Hayssam un subiect care a alimentat pentru multa vreme presa din Romania. Un caz nu mai putin celebru este recent " reinculpatul" Zaher Iskandarani ale carui afaceri ilegale cu tigari de contrabanda si timbre fiscale false au adus statului roman prejudicii de cateva sute de miliarde de lei. Cele doua nume sunt doar cele mai celebre, cazurile penale care implica numele unor cetateni arabi fiind mult mai multe.

Astfel, intr-un document al Serviciului Roman de Informatii se arata ca " In comertul ilegal cu cafea, ilustrativ este cazul unui grup de cetateni arabi ce au actionat in Bucuresti, care au infiintat o retea de societati comerciale si firme fantoma pe care le-au folosit in mod sistematic in scopul sustragerii de la plata taxelor si impozitelor. Coordonatorul retelei, cetatean arab, creandu-si prin coruptie o serie de legaturi in randul unor functionari publici, inclusiv din sistemul financiar si vamal". Cu toate acestea marea majoritate a cetatenilor arabi rezidenti in Romania traiesc si fac afaceri in mod cinstit. O parte dintre ei conduc afaceri importante prin care se ruleaza sume ce se ridica la sute de milioane de euro.

Proiect romano-iordanian la CCIR

Camera de Comert si Industrie a Romaniei are placerea sa va informeze ca, in cadrul Forumului Economic Romano-Iordanian, organizat cu ocazia vizitei oficiale a d-lui Traian Basescu, presedintele Romaniei, in Iordania, s-a constituit Consiliul de Afaceri Romano-Iordanian -organism de promovare economica si comerciala bilaterala. Partenerii acestui Consiliu sunt Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Federatia Oamenilor de Afaceri Arabi.

In programul de actiuni al consiliului pentru anul 2006 sunt cuprinse evenimente orientate catre relansarea cooperarii economice romano-iordaniene, dintre care mentionam: organizarea a doua misiuni economice, un seminar pe teme de interes pentru comunitatile de oameni de afaceri din Iordania si din Romania, organizarea unui show-room la Bucuresti si la Amman cu produse romanesti si iordaniene. In vederea consolidarii relatiilor romano-iordaniene si cunoasterii potentialului de colaborare dintre cele doua comunitati de afaceri, secretariatul consiliului va edita un Buletin Informativ (trimestrial) care va cuprinde si o rubrica speciala dedicata oportunitatilor de afaceri, proiectelor de investitii, constituirii de societati mixte in Iordania si in Romania. Buletinul va fi transmis partenerului iordanian - Federatia Oamenilor de Afaceri Arabi - pentru diseminarea informatiilor si a oportunitatilor, in mediile de afaceri iordaniene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri