Nuclearelectrica cauta "orice companie mare" pentru investitia in reactoarele 3 si 4

Nuclearelectrica este dispusa sa accepte in proiectul constructiei unitatilor 3 si 4 la centrala de la Cernavoda atat companii specializate, cat si traderi de electricitate sau "in general, orice companie mare" care indeplineste unele conditi, scrie Mediafax.

Compania asteapta scrisori de interes pana in 15 decembrie.

"Nulcearelectrica intentioneaza sa vanda o parte din actiunile pe care le detine catre potentialii investitori. Potentialii investitori pot fi companii de utilitati, mari consumatori de electricitate, vanzatori de energie en gros sau cu amanuntul, fonduri de investitii, institutii financiare si de creditare - inclusiv banci, si, in general, orice companie mare care indeplineste cerintele cuprinse in procedura de selectare si care isi exprima interesul in acest proiect", se arata intr-un anunt al Nuclearelectrica.

Companiile interesate sa participe la acest proiect pot depune ofertele angajante pana in 15 decembrie.

Investitia va fi derulata de societatea mixta EnergoNuclear, controlata acum in proportie de 84,65% de Nuclearelectrica. In actionariat se mai gasesc Enel Investmnent Holding, cu 9,15%, si ArcelorMittal Galati, care are o participatie de 6,2% din capital.

Enel si ArcelorMittal Galati au posibilitatea, pana la sfarsitul anului viitor, sa isi dubleze participatiile la EnergoNuclear, pana la 18,3%, respectiv 12,4%.

Nuclearelectrica caut? parteneri in aceste proiect, evaluat la 4 miliarde de euro, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras la inceputul acestui an din proiect.
Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda. Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.

Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor Nuclearelectrica si ai actionarului majoritar, Ministerul Economiei, de acest proiect s-au aratat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea si SUA. Daca va reusi sa atraga alti partenri in proiect, Nuclearelectrica ar urma sa ramana cu un pachet de 40% din EnergoNuclear.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma in februarie ca, in eventualitatea in care nu vor fi gasiti alti parteneri straini, investitia ar putea fi derulata cu companii romanesti.

Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006. Potrivit planurilor de la acea data ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015. In 2009 termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011-2012, respectiv 2016-2017, iar in acest an autopritatile au anuntat ca proiectul va fi finalizat in 2019.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri