Dragost Damian, director general al companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy, parte a grupului indian Ranbaxy Laboratories, considera ca in contextul economiei actuale niciun loc de munca nu poate fi considerat sigur, nici macar in domeniul public. Vezi care este opinia acestuia si despre domeniul farma.
"In multinationale depinde foarte mult de domeniul de activitate al companiei si de modul in care opereaza pe piata, insa daca ne gandim ca acea companie a facut o achizitie e clar ca si-a gandit planurile de dezvoltare pe termen lung. Daca ne uitam in farma, toate achizitiile facute de multinationale au dus la propulsarea companiilor si la crestere exporturilor, achizitiile dovedindu-se de bun augur. Asadar, o multinationala cand face o achizitie isi face planuri de dezvoltare pe termen lung", spune Dragos Damian, director general al companiei farmaceutice Terapia Ranbaxy, parte a grupului indian Ranbaxy Laboratories.

Cu toate acestea, potrivit lui Damian, acest lucru nu asigura o certitudine a locului de munca, pentru ca planurile strategice pot fi contrazise de realitate.

"Niciun loc de munca nu este sigur, nici la stat, daca stam sa ne uitam la disponibilizarile din ultima vreme. De asemenea, daca o companie merge bine in Romania, dar nu merge in alte tari, activitatea din Romania nu va putea sa compenseze. De aceea marile companii cand fac o achizitie gandesc o dezvoltare la nivel regional. Asadar, nu mai exista locuri de munca sigure, acestea existau doar in visurile din perioada comunista, iar realitatea din prezent le anihileaza", considera Damian.

El da exemplu domeniul farma, unde in urma cu doi ani au fost disponibilizate 1.000 de persoane.

"Domeniul farma este unul mai special, are o oarecare stabilitate, se cauta si oameni calificati si necalificati. Totusi, si in acest sector, daca nu uitam, in urma cu 2 ani, atunci au fost disponibilizati 1.000 de oameni. Nici macar farma nu iti mai da o siguranta a locului de munca in conditiile actuale de piata, iar in multe cazuri restructurarile ajung sa se faca chiar din prima linie, de la vanzari si marketing", potrivit lui Damian.

Legat de profilul angajatului din multinationala, oficialul Terapia Ranbaxy considera ca acesta s-a schimbat in perioada de criza, fiind concentrat pe pastrarea job-ului si nu pe cresterea productivitatii.

"Isi apara spatele cu mult mai multa grija, se lupta sa nu il piarda, in loc sa performeze, sa caute sa isi creasca productivitatea si chiar sa avanseze. In economia actuala sunt joburi riscante care in cateva luni pot sa se dovedeasca pline de oportunitati si sunt locuri aparent linistite care pot sa apartina unei industrii care in cateva luni poate sa derapeze", mai spune Damian.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri