"Coreenii vor sa cumpere cat pot", a afirmat Bucur, prezent la un seminar pe tema energiei nucleare, conform Mediafax.

Ministerul Economiei, actionarul majoritar al Nuclearelectrica, a anuntat in luna septembrie ca societatea BKB, parte a consortiului Korea Nuclear, si-a exprimat intentia "ferma" de a cumpara actiuni la EnergoNuclear.

EnergoNuclear este controlata in proportie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. In actionariat se mai gasesc Enel Investment Holding, cu 9,15%, si ArcelorMittal Galati, care are o participatie de 6,2%.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavoda, cauta noi actionari pentru continuarea proiectului de constructie a reactoarelor dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras din proiect.

Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda. Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei de la Cernavoda asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.

Citeste si:

Nuclearelectrica a publicat la inceputul lunii octombrie un anunt privind atragerea de investitori pentru poriectul constructiei celor doua reatoare, evaluat la patru miliarde de euro. Anuntul precizeaza ca Nuclearelectrica este dispusa sa accepte atat companii specializate, cat si traderi de electricitate sau "in general, orice companie mare" care indeplineste unele conditi, si asteapta scrisori de interes pana in 15 decembrie.

Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor Nuclearelectrica si ai actionarului majoritar, Ministerul Economiei, de acest proiect s-au aratat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea si SUA. Daca va reusi sa atraga alti partenri in proiect, Nuclearelectrica ar urma sa ramana cu un pachet de 40% din EnergoNuclear.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, afirma in februarie ca, in eventualitatea in care nu vor fi gasiti alti parteneri straini, investitia ar putea fi derulata cu companii romanesti.

Procedurile de atragere a investitorilor pentru constructia unitatilor 3 si 4 au inceput in 2006. Potrivit planurilor de la acea data ale Guvernului, constructia celor doua reactoare ar fi trebuit sa inceapa in 2009 si sa se incheie in 2014-2015. In 2009 termenele pentru inceperea si finalizarea lucrarilor au fost extinse pana in 2011-2012, respectiv 2016-2017, iar in acest an autoritatile au anuntat ca proiectul va fi finalizat in 2019.