Flutur a spus ca a fost informat de reprezentantii firmei ca in 17 noiembrie va fi inaugura, oficial, inceperea investitiei si ca, pana in prezent, au fost investiti sase milioane de euro in studii si proiecte tehnice si constructia sediului administrativ.

Cele 11 parcuri eoliene vor fi construite in noua localitati sucevene, Ciprian Porumbescu, Horodniceni, Capul Campului, Dragoiesti, Berchisesti, Moara, Stroiesti, Ilisesti si Udesti, pe o suprafata totala de 4.000 de hectare, fiecare parc eolian avand intre 350 si 400 de hectare.

Puterea totala instalata a acestor parcuri eoliene este de 516 Mw, fiind de zece ori mai mare decat consumul municipiului Suceava, iar investitorul intentioneaza sa vanda aceasta energie prin Transelectrica.

Primariile localitatilor unde se vor construi aceste centrale eoliene sunt partenere si vor primi o cota de 0,3 la suta din profit, dar si intre 20.000 si 30.000 de euro anual pentru concesiunea terenurilor, in timp ce proprietarii de terenuri care au inchiriat terenul pentru instalarea acestor centrale vor primi, in medie, anual, o suta de euro pe hectar.

Citeste si:

Intreaga investitie va costa 780 de milioane de euro, din care 30 la suta reprezinta costuri de constructie-montaj, a mai spus Flutur.

In cele 11 parcuri eoliene vor fi instalate 170 de turbine produse de firma Vestas cu putere instalata de 3 Mw fiecare, care vor fi instalate pe stalpi de 120 de metri inaltime, palele elicelor fiind de 45 de metri.

"Lucrarile efective incep primavara viitoare urmand sa fie executate in doi ani de zile", a adaugat oficialul.

Potrivit studiilor firmei franceze, in localitatile unde vor fi amplasate aceste parcuri eoliene intensitatea vantului este de 6,5-7 metri/secunda, cate 2.800-3.000 de ore pe an.