Trei dintre aceste proiecte, insumand finantari nerambursabile de aproximativ 1 milion de euro, au fost finalizate in intervalul indicat, iar celelalte sunt in curs de implementare.

„Exista un interes din ce in ce mai mare pentru accesarea atat a fondurilor europene, cat si a diferitelor programe guvernamentale. Evolutia solicitarilor inregistrate pe parcursul primelor noua luni ale anului curent indica un trend ascendent pe toate categoriile de beneficiari: IMM-uri, intreprinderi mari, ONG-uri, fundatii, persoane fizice autorizate ori institutii publice", a declarat Ioana Pandelescu, administratorul companiei Evolva Trend Consultant.

Potrivit acesteia, un factor care a contribuit pozitiv la cresterea cererii pentru obtinerea de fonduri nerambursabile il reprezinta mediatizarea acestora, cu precadere in ultima perioada, fapt ce a condus la un nivel ridicat de constientizare a acestor surse de finantare in randul potentialilor beneficiari.

"In prezent, multe dintre masurile si operatiunile care ar fi de larg interes nu mai dispun de fonduri - cum ar fi investitiile mari pentru IMM-urile din zona productiva, investitiile pentru intreprinderi mari, investitiile in infrastructura pentru autoritatile publice, investitiile in domeniul IT pentru sectorul public. Exista insa in continuare numeroase linii de finantare deschise sau care urmeaza sa fie deschise in viitorul apropiat, cum ar fi investitii mici pentru IMM-uri din industria prelucratoare, constructii, investitii in turismul rural, in ferme animale si vegetale, fabrici de procesare produse agricole si non-agricole, investitii in domeniul IT&C, investitii in domeniul resurselor umane, precum si investitii derulate de beneficiari publici”, a spus Ioana Pandelescu.

Cele mai frecvente solicitari din partea IMM-urilor, inregistrate de Evolva Trend Consultant pe parcursul acestui an, au vizat dezvoltarea spatiilor de productie si achizitiile de utilaje, achizitia de echipamente si solutii IT&C, investitiile in turism, centre de afaceri - promovate atat de firme cu istoric, cat si de start-up-uri. In ceea ce priveste solicitarile provenite din mediul public, cele mai frecvente proiecte de finantare europeana au vizat investitiile in infrastructura (drumuri, apa, canalizare) ori pentru amenajarea de camine culturale, centre de after-school si gradinite.

Citeste si:

Referitor la evolutia din acest an a segmentului de fonduri europene, comparativ cu anii anteriori, reprezentantul Evolva Trend Consultant remarca cresterea cererii provenite din domeniul privat, concomitent cu mentinerea provocarilor generate de resursele limitate de finantare de care dispun beneficiarii, precum si de nivelul ridicat al birocratiei:

„Desi, pe aproape toate apelurile lansate, valoarea proiectelor depuse raportata la valoarea alocarii financiare este mai mare si, implicit, concurenta a crescut, absorbtia fondurilor reprezinta in continuare o problema. Am intalnit situatii in care beneficiari declarati eligibili si selectati pentru finantare nu mai au puterea financiara necesara pentru a implementa proiectele si cer, prin urmare, rezilierea contractelor de finantare. Pe de alta parte, procesul indelungat de evaluare a dosarelor - a carui durata depaseste, in unele cazuri, chiar si un an - ingreuneaza procesul de absorbtie a fondurilor europene sau guvernamentale. Beneficiarii care vor sa acceseze fonduri nerambursabile trebuie sa ia in calcul, asadar, o investitie pe care doresc sa o realizeze pe termen mediu si lung”, a adaugat administratorul Evolva Trend Consultant.

Valoarea finantarilor nerambursabile intermediate de Evolva Trend Consultant pe parcursul acestui an variaza, in functie de destinatia investitiei, de la 10.000 euro la 5 milioane de euro pe proiect. Din valoarea totala a proiectelor derulate in perioada ianuarie – septembrie 2011, un procent de 80% il reprezinta proiectele depuse de beneficiarii din mediul privat.

In prezent, portofoliul companiei Evolva Trend Consultant include aproximativ 50 de proiecte de finantare din fonduri europene nerambursabile, derulate atat de agenti economici privati, cat si de institutii publice.

Infiintata in anul 2007, Evolva Trend Consultant este o companie cu capital integral romanesc specializata in realizarea si implementarea de proiecte de investitii finantate din fonduri nerambursabile. In prezent, expertii echipei Evolva Trend Consultant dezvolta proiecte aflate in diferite faze de implementare, finantate prin fondurile nerambursabile: PNDR, FEP, POS CCE, POR.