"Pentru anul 2012 este greu de estimat cifra de afaceri din cauza introducerii taxei clawback. Probabil va avea loc o crestere in unitati, dar o scadere a valorii vanzarilor. Deocamdata nu avem consecintele acestei noi legi", a declarat intr-o conferinta de presa Eugen Banciu, directorul general al Farmexpert.

In ceea ce priveste piata de medicamente, reprezentantii Farmexpert estimeaza ca aceasta va creste cu 11% in acest an, de la 2,3 miliarde de euro in 2010, valoare care include si exportul paralel de medicamente.

"Cresterea pietei este estimata in acest an la 11% ca valoare, fata de 2,3 miliarde de euro. Circa jumatate din piata reprezinta medicamentele compensate. Tendinta de crestere este normala pentru ca in Romania consumul este mult sub media din Europa", a spus Iulian Trandafir, directorul executiv al Farmexpert.

Prezent la conferinta, Dumitru Lupuleasa, presedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, a aratat ca piata locala este la jumatatea celei din UE, cu un consum de medicamente pe cap de locuitor de 200 de euro, fata de 430 euro.

Potrivit acestuia, Romania depaseste doar Bulgaria si Albania la consumul de medicamente pe cap de locuitor.

Citeste si:

"Consumam mai putin decat este nevoie, desi se vorbeste de risipa. Sunt multe persoane bolnave, dar care nu se trateaza, de aceea la anumite boli avem si mortalitate mai mare fata de alte state din UE. Se pot face scheme de suport pentru achizitia de medicamente, dar lucrurile se schimba de prea multe ori intr-un an", a explicat Lupuleasa.

Farmexpert face parte din compania german Anzag, care este detinuta in proportie de peste 80% de grupul britanic Alliance Boots.

Compania asigura distributia la nivel national de produse farmaceutice si parafarmaceutice catre un numar de 4.000 de clienti. In portofoliul Farmexpert se regasesc peste 8.000 de produse.

Pe piata locala a distribuitorilor de medicamente, compania concureaza cu firme precum Mediplus, Farmexim, Fildas si Polisano.