Vanzarile nete ale Praktiker in Romania au scazut cu 24,4% in primele 9 luni ale anului, la 116,1 milioane euro, in contextul conditiilor economice dificile si al continuarii declinului consumului privat si vanzarilor de retail, a anuntat grupul german de bricolaj.
Calculata in lei, scaderea a fost de 24%. In termeni comparabili, vanzarile au scazut cu 26,1% in euro si cu 25,9% in lei, potrivit raportului financiar al Praktiker, scrie Mediafax.

Divizia internationala, care include si Romania, a consemnat un declin al vanzarilor de 9,5%, la 688,2 milioane de euro. La nivel de grup, vanzarile au scazut cu 8,5%, de la 2,7 miliarde de euro anul trecut la 2,47 miliarde de euro in primele noua luni ale acestui an.

In trimestrul al treilea, vanzarile Praktiker in Romania au scazut cu 17%, la 47,4 milioane de euro. In lei declinul a fost de 16,8%, in timp ce in termeni comparabili scaderea s-a situat la 19,2% pentru vanzarile in euro si 18,8% pentru cele in lei.

"Pe segmentul international, conditiile economice generale au ramas dificile, mai ales pentru pietele cheie ale Praktiker din Romania si Grecia. Climatul economic s-a mentinut neuniform in trimestrul al treilea, variind de la tari precum Turcia, cu avans economic puternic, la tari care se confrunta in continuare cu dificultati economice si probleme fiscale, ca Grecia. Aici, la fel ca in Romania sau Bulgaria, consumul privat si vanzarile de retail au continuat sa scada", se arata in raport.

Vanzarile Praktiker in Romania au scazut in primul trimestru al anului cu 30%, iar in al doilea cu 28,3%.

"O usoara imbunatatire a fost observata in Romania, insa aceasta s-a datorat efectului de baza al majorarii TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%, la inceputul trimestrului al treilea al anului trecut, situatie care a afetctat cheltuilelile de consum", potrivit raportului.

Operatiunile internationale au inregistrat o scadere de 11,6% in trimestrul al treilea, la 252 milioane de euro, in timp ce rezultatul grupului au coborat cu 7,3%, de la 911 milioane de euro anul trecut la 844,4 milioane de euro. Divizia internationala a Praktiker include operatiunile din Romania, Luxemburg, Grecia, Polonia, Ungaria, Turcia, Bulgaria, Ucraina si Albania. Moldova si Albania, unde retailerul nu este, in prezent, activ sunt de asemenea incluse in segmentul international.

Praktiker avea in Romania la sfarsitul lunii septembrie 27 de magazine, la fel ca la sfarsitul anului trecut. Potrivit strategiei grupului, pana la sfarsitul lui 2014 Praktiker intentioneaza sa deschida inca trei magazine in Romania.

Romania este a treia piata ca vanzari pentru divizia internationala a Praktiker, dupa Grecia (177 milioane de euro la noua luni) si Polonia (153,5 milioane de euro), insa are cea mai mare pondere in reteaua de magazine a diviziei, respectiv 27 din totalul de 110. In Grecia retailerul are 13 magazine, iar in Polonia 24.

La nivel de grup, Praktiker a raportat o pierdere de 348 milioane de euro in primele noua luni, fata de un rezultat negativ de 100.000 de euro in urma cu un an. Pentru trimestrul al treilea, retailerul a anuntat pierderi de 26 milioane de euro, comparativ cu profit de aproape 12 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri