„Este posibil sa trecem de o cifra de afaceri de 500 de milioane de euro in 2012”, a spus Eugen Banciu (foto), director general si actionar in cadrul Farmexpert.

El a mai precizat ca estimarile pentru anul viitor sunt dificil de facut din cauza introducerii noii taxe clawback. „Probabil va avea loc o crestere in unitati, dar o scadere a valorii vanzarilor. Nu putem estima pentru ca nu avem consecintele acestei legi”, a mai spus oficialul Farmexpert, in cadrul unei conferinte.

Pentru anul curent, oficialii Farmexpert estimeaza o cifra de afaceri de 400 de milioane de euro, in crestere cu 10% fata de 2010. Avansul va fi in linie cu piata farma care, conform estimarilor, va creste cu 11% fata de 2010, cand s-a cifrat la 2,3 miliarde de euro. Estimarile pentru valoarea pietei farmaceutice in 2011 au fost facute inainte de introducerea noii taxe clawback, la 1 octombrie.

In perioada 2011-2012, Farmexpert are in derulare un program investitional de 8-9 milioane de euro, fondurile fiind folosite pentru constructia a trei noi depozite si largirea celui existent de la Chitila.

„Am inceput lucrarile la un nou depozit in Timisoara. Mai avem doua terenuri la Brasov si Cluj si vrem sa extindem depozitul de la Chitila”, a spus Banciu.

Citeste si:

Potrivit acestuia, depozitul din Timisoara urmeaza sa fie inaugurat pana la finele anului, iar cele din Brasov si Cluj vor fi finalizate in primavara, respectiv in toamna lui 2012. Terenurile din Brasov si Cluj, fiecare de cate un hectar, au costat 600.000 de euro si au fost cumparate de Farmexpert anul acesta.

Pana acum, compania de distributie farma a investit 2 milioane de euro din bugetul investitional total. Fondurile provin din rezervele proprii ale companiei, a mai precizat directorul general al distribuitorului de medicamente.

Eugen Banciu detine 40% din actiunile Farmexpert DCI, iar pachetul majoritar este in mainile distribuitorului de medicamente Andreae-Noris Zahn AG (Germania).

Intrebat daca ia in considerare un exit total din afacerea Farmexpert, Banciu a raspuns ca exista aceasta posibilitate. El mai detine actiuni si in cadrul lantului de farmacii Dona, care numara circa 200 de unitati. Anul viitor, reteaua de farmacii se va extinde cu 10-20 de unitati.

Farmexpert detine o cota de piata de 14% pe piata de distributie farmaceutica, potrivit lui Banciu. In 2010, Farmexpert s-a clasat pe piata de profil, o cifra de afaceri de 362 milioane de euro, dupa Mediplus, parte a grupului A&D Pharma, care a realizat afaceri de 553 milioane de euro. In prezent, Farmexpert are circa 900 de angajati.

Foto: Agerpres