Volumele de medicamente fabricate si comercializate in Romania au scazut de la 62% in 2006 la 41% in 2010 ca pondere din totalul farmaceuticelor vandute pe plan intern, sustine Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Ca valoare, evolutia a fost de la 24% in 2006 la 14% in 2010, arata APMGR intr-un comunicat.

"Concret, in ultimii cinci ani, au disparut din practica terapeutica peste 1.500 de produse medicamentoase, majoritatea fiind suspendate din fabricatie de producatorii autohtoni, confruntati cu riscul de a elimina alte 200 de produse din portofoliu", precizeaza asociatia.

Potrivit comunicatului, politica de preturi, intarzierile la plata medicamentelor decontate (compensate partial si complet), taxa clawback au dus, in intervalul 2009-2010, la o scadere cu 15% a volumelor de medicamente fabricate si comercializate in Romania.

Asociatia mai precizeaza ca in Romania sunt peste 30 de fabrici de medicament care produc anual 300 de milioane de unitati de medicamente generice (produse farmaceutice iesite de sub patent, identice cu orginalele pe care le copiaza din punctul de vedere al compozitiei, dar care au preturi mai mici), dar ca Romania a ramas incapabila sa fructifice oportunitatea dezvoltarii acestui segment.

"Valoarea importurilor a crescut de la 76% in 2006 la 86% in 2010, fapt ce reflecta lipsa preocuparii autoritatilor de a crea o strategie clara, coerenta, de atragere de investitii in domeniul medicamentului precum si erorile institutionale in mentinerea competitivitatii medicamentului fabricat in Romania", conform APMGR.

Asociatia argumenteaza ca producatorilor autohtoni le este subminata competitivitatea in conditiile in care pretul mediu pe unitatea de produs fabricata in Romania este "fortat in jos la circa 6,5 lei, in vreme ce pretul mediu pentru un medicament importat trece de 25 de lei".

Medicamentele romanesti se comercializeaza in peste 90 de tari, valoarea exporturilor de produse farmaceutice fabricate pe plan local ridicandu-se in 2011 la peste 130 de milioane de euro.

"Pe plan extern, preturile cu care se exporta produsele farmaceutice fabricate in Romania sunt afectate direct de politica de preturi stabilita intern de autoritati, fapt ce diminueaza performanta companiilor dar care este totodata motiv al perpetuarii dezechilibrului balantei comerciale externe in domeniul farmaceutic", mai precizeaza APMGR.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Medicamentele accesibile ca pret dispar din cauza taxei clawback