Reforma companiilor de stat a incetinit la Ministerul Economiei, dar sunt semnale bune in domeniul transporturilor, unde masurile se inscriu pe o traiectorie corecta, a declarat Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, citat de Mediafax.
"Avem semnale mixte. Avem semnale bune si mai putin bune. Avem semnale bune in domeniul transporturilor, unde lucrurile incearca sa fie miscate, sa fie puse pe o traiectorie corecta, si semnale mai putin bune in domeniul economiei, la Ministerul Economiei, unde asistam la o incetinire a reformelor", a spus Tanasescu, la Pro Tv.

In acelasi timp, el a mentionat ca Romania a indeplinit in trimestrul al treilea toti indicatorii conveniti in acordul cu FMI privind arieratele companiilor de stat.

"In perioada urmatorilor doi ani aceasta problema va fi rezolvatata. Si va spun si din ce cauza. Observam ca in momentul actual exita o dorinta de a se merge catre aceasta directie. In programul pe care l-am definitivat cu Guvernul, aceasta privatizare a managementului este foarte importanta pentru ca stim ca influenta politicului la nivelul acestor companii este foarte puternica. Daca mergem mai departe, la nivelul companiilor locale, o sa vedem acelasi lucru", a afirmat Tanasescu.

Reprezentantul Romaniei la FMI spune ca, in cazul in care nu vor fi respectate termenele pentru reforma companiilor de stat, inclusiv prin aducerea de manageri privati, atunci conditiile FMI ar putea fi mult mai stricte.

Guvernul si FMI au convenit numirea de manageri privati la noua companii de stat in acest, pentru ca anul viitor lista sa fie suplimentata cu sase societati.

Primele companii la care vor fi adusi manageri privati sunt Posta Romana, Tarom, CFR Marfa, Electrificare CFR, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm si Oltchim.

Anul viitor vor fi numiti manageri privati la alte sase companii, respectiv CFR, CFR Calatori, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica si Romgaz.

Oficialii FMI considera ca numirea managerilor privati la companiile de stat este o masura insuficienta si vor cere autoritatilor romane sa modifice legislatia astfel incat managerii sa aiba si puterea de a decide actiuni strategice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri