Compania de leasing RCI a finantat anul trecut achizitia a 12.129 de autovehicule comercializate de grupul Renault-Nissan, reprezentand 38,7% din totalul masinilor Dacia, Renault si Nissan vandute in leasing pe piata romaneasca, a declarat agentiei Mediafax directorul general al companiei, GÚrard Pesson.

"In 2005, am comercializat masini in valoare de 76 de milioane euro, in crestere cu aproximativ 30% fata de valoarea bunurilor finantate cu un an in urma", a spus Pesson. Potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), anul trecut au fost vandute in Romania 139.570 de vehicule Renault, Dacia si Nissan. Dintre acestea, 22,4% reprezinta ponderea unitatilor finantate in leasing. Divizia de leasing destinata celor trei marci detine o cota de 8,7% din totalul vanzarilor grupului pe piata nationala. RCI Leasing a raportat o cifra de afaceri de 10,5 milioane de euro. Majoritatea masinilor Dacia, Renault si Nissan finantate prin RCI Leasing au fost achizitionate de companii, in proportie de 90,5%. Restul contractelor de leasing au revenit persoanelor fizice - 7,4% si persoanelor fizice autorizate - 2,1%. Oficialii societatii si-au propus sa finanteze anul acesta circa 13.100 de unitati, aceste estimari reprezentand o crestere de numai 7,9% in comparatie cu rezultatele obtinute in 2005.

"Procentul de crestere a vanzarilor pe care il anticipam are la baza, pe de o parte, prognoza facuta de oficialii APIA si, pe de alta parte, modificarea normelor de creditare emise de banca nationala si obiectivele anuntate de catre constructor", a explicat Pesson. RCI Leasing Romania are un capital social de 16,5 milioane de lei. Compania a fost infiintata in ianuarie 2002 de catre RCI Banque, filiala a Renault, care detine 50% din capitalul societatii.