Producatorul elen Olympus si-a pregatit intrarea in “Liga campionilor" in lapte din Romania inca din anul 2001, cand pe lista investitiilor a aparut un proiect Greenfield. Atunci au achizitionat terenul pe care acum se afla fabrica de lactate de la Halchiu, Brasov. Reprezentantii companiei au transformat inaugurarea investitiei de 55 mil. euro intr-o “petrecere de familie” la care au luat parte sute de invitati greci si romani.
Fabrica de lactate de la Halchiu, judetul Brasov, ocupa o suprafata de 25.000 de mp, dintr-un lot de 150.000 mp, achizitionat de familia Sarantis in urma cu zece ani pentru suma de un milion de euro.

Inaugurarea investitiei de 55 mil. euro, realizata exclusiv din fonduri proprii, a avut loc in prezenta unui public numeros, alcatuit in mare parte din invitati greci, oameni de afaceri romani si autoritati locale. La festivitate a participat si Premierul Emil Boc si Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.

Boc si-a scuzat tinuta mai putin oficiala, argumentand prin faptul ca inainte a participat la inaugurarea unei investitii de 30 de milioane de euro in Brasov, care reprezinta 24 km noi de partie.

"Investitia aceasta garanteaza mai multi turisti si poate atrage mai multi bani in Brasov. De asemenea, inseamna mai multi turisti care vor consuma produse Olympus”, a spus Boc.

Premierul a subliniat faptul ca Romania trebuie sa se transforme dintr-un importator de produse alimentare intr-un exportator, avand capacitatea de a hrani 80 de milioane de oameni.

"Investitiile reprezinta cel mai important si sanatos raspuns la criza. Acestea aduc bani in economie si mai multe locuri de munca. Cine investeste in criza este primul castigator dupa ce aceasta perioada va trece", a afirmat Emil Boc.

Acesta a mai spus ca Romania a atins stabilitatea macroeconomica prin “eforturile populatiei” si nu masurile electorale sau populismul vor garanta viitorul tarii, ci crerea de noi locuri de munca. “Bugetul pentru 2012 va avea trei prioritati: investitii in locurile de munca, investitii in locurile de munca, investitii in locurile de munca”, a incheiat Boc.

Ulterior, participantii au fost invitati la un tur al fabricii in timpul caruia li s-au prezentat liniile de productie. Desi operationala de patru luni, dupa cum au declarat reprezentantii companiei, activitatea in fabrica a fost oprita pe timpul vizitei, nicio linie de productie nefiind pusa in functiune.

Festivitatea de inaugurare s-a incheiat cu o receptie organizata pentru invitati intr-un spatiu amenajat in cadrul fabricii, pe ritmuri din folclorul grecesc si romanesc.

80 de noi locuri de munca

In unitatea de productie de la Halchiu lucreaza in prezent 80 de angajati, dintre care 80% cu studii superioare, potrivit informatiilor companiei. Numarul acestora va urca pana in primul trimestru al anului viitor pana la 120-150 de persoane.

Salariul unui angajat in productie depaseste 1.400 de lei, potrivit reprezentantilor companiei.

Cu o capacitate de receptie a laptelui de 40.000 de litri pe ora, fabrica are trei linii de productie: iaurt (120 tone/zi), telemea (100 tone/zi) si lapte (PET: 16,000 litri/ora si ambalaj Tetrapak: 10,500 litri/ora).

Materia prima este achizitionata de la aproximativ 500 de fermieri din zona Covasna, Cluj, Harghita, Arad, Brasov. Compania a investit in ultimii ani peste 3 mil. euro in aceste parteneriate.

Potrivit oficialilor Olympus, 60% din productie este destinata exportului. In prezent, compania a inceput exportul in Italia si Bulgaria si urmeaza sa intre in urmatoarea luna si pe piata din Ungaria.

Unitatea de productie va genera in 2012 afaceri de 40 mil. euro, Dimitrios Sarantis(foto), presedintele Olympus estimand ca investitia de la Halchiu va fi amortizata in 15 ani.

Totodata, Sarantis a precizat ca Olympus va incepe de anul viitor si productia de iaurturi cu fructe in fabrica de la Halchiu, iar pentru 2013 este programata o investitie de aproximativ 500.000 de euro intr-o linie de productie a sucurilor.

Olympus Romania a afisat anul trecut afaceri de 20 mil. euro si un profit de aproximativ 48.000 euro. Pentru acest an compania preconizeaza afaceri de 24-25 mil. euro.

Cu cinci unitati de productie in Grecia, Bulgaria si Romania, Olympus este prezent pe plan local din 1999, printr-o fabrica de procesare a laptelui in Baraolt Covasna. In urma investitiei de la Halchiu (Brasov), unitatea din Baraolt a fost inchisa, iar angajatii au fost transferati in noua fabrica.

Potrivit oficialilor Olympus, Romania reprezinta 25% din capacitatea totala de productie a companiei.

Grupul de companii, detinut de o familie aflata la a treia generatie in producerea lactatelor, are sediul in Trikala, Grecia, si isi desfasoara activitatea in 34 de tari. Veniturile totale ale grupului au atins 216 mil. euro in 2010, pentru anul acesta fiind preconizata o cifra de afaceri de 240 mil. euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri