De ce au ales olandezii sa investeasca 40 mil. euro in Romania: Pentru ploaie

Cresterea bovinelor poate nu spune multe la prima vedere pentru investitorii romani, insa un olandez crede in potentialul acestui sector si vrea sa investeasca pana la 40 milioane de euro in Romania. Jan de Boer si-a construit o ferma in judetul Alba si isi propune alte trei ferme similare si sa ajunga la un efectiv de 10.000 de capete in urmatorii cinci ani.

Jan de Boer (foto), care administreaza compania DN Agrar, ce reprezinta interesele mai multor actionari straini, a realizat pana in prezent investii de aproximativ 8 milioane de euro intr-o ferma de vaci din comuna Garbova, judetul Alba.

Capitalul investit se compune din fonduri proprii, imprumuturi de la banci din Olanda si Germania, cat si fonduri europene accesate prin intermediului Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR).

„Din cele 8 milioane de euro investite pana in prezent, 1,2 milioane de euro sunt finantare din FEADR, iar restul sunt banii mei si ai altor investitori, si imprumuturi de la banci, dar nu din Romania. Nu au vrut sa ne acorde niciun ban pana anul acesta”, a explicat Jan de Boer. El a adaugat ca suma investita va fi amortizata in opt ani de activitate.

Pana in prezent, la Garbova au fost construite doua grajduri, cu o capacitate de 600 capete fiecare, o sala de asteptare, o sala de muls, o sala de depozitare a tancului de racire a laptelui, o maternitate, magazii, spatii de depozitare si silozuri.

In ferma unde lucreaza 35 de angajati sunt in prezent circa 1.150 de vaci, iar olandezii vor sa ajunga la un numar de 2.500 de capete pana in 2013. In unitatea actuala vor mai fi investite doua milioane de euro.

DN Agrar a incheiat recent un contract cu producatorul de lactate Danone, caruia ii livreaza incepand din luna august aproximativ 23 tone de lapte pe zi.

„Ne propunem sa ajungem sa livram 30 tone pe zi pana la sfarsitul acestui an, iar in 2013, cand vom fi la capacitate maxima vom ajunge la 50 tone. Cand discutam despre asemenea cantitati avem nevoie de un partener pe masura, nu ne permitem sa lucram cu o fabrica care sa vrea mai putin o vreme”, spune directorul general al grupul de firme DN Agrar, Sorin Anderco.

Astfel, de doua ori pe zi, o cisterna a Danone colecteaza laptele produs de vacile Holstein, care dau intre 25 si 50 de litri pe zi fiecare.

Jan de Boer spune ca inainte de a alege sa investeasca in Romania, a luat in calcul si alte tari din regiune, precum Ucraina si Bulgaria, insa Romania l-a atras prin potentialul de dezvoltare si prin climatul ploios din zona Transilvaniei.

„Cred mai mult in potentialul de dezvoltare al Romaniei decat al altor state pe care le-am luat in calcul. Am ales sa ma dezvolt in zona Transilvaniei datorita climei de aici, datorita cantitatilor mari de apa care cad, aproape aceleasi ca in Olanda, putand obtine furajele necesare pentru vaci. Aici este locul perfect pentru vaci, in sud este prea cald”, spune de Boer.

DN Agrar cultiva pe circa 2.500 de hectare plante furajere pentru efectivul de animale, aproximativ 90% din hrana fiind asigurata din productia proprie.

In portofoliul companiei se regasesc in prezent peste 10.000 de hectare de teren localizate in zona Transilvaniei, majoritatea inchiriate de la localnici pe o perioada de 50 de ani.

Planurile olandezilor includ construirea a inca trei ferme de dimensiuni similare si crearea unui efectiv total de 10.000 de capete, printr-un aport de alte 30 milioane de euro. Animalele, ca si cele existente, vor fi aduse din Olanda, Germania si Danemarca.

Jan de Boer a precizat ca nu doreste sa mai acceseze fonduri europene, considerand un astfel de proiect ca fiind greoi si de durata.

„Imi place sa fac ceea ce nu mai face nimeni, imi place sa dezvolt lucruri noi si sa le aduc pe profit, asa cum am facut si in Olanda si Germania. Romania va reprezenta cea mai importanta parte a business-ului. Am inceput in Romania in 2007, prin conceperea acestui proiect, am crezut ca voi sta o saptamana pe luna aici, insa am ajuns sa petrec aici trei saptamani pe luna. (…) Cred ca a fost bine ca am inceput investitia intr-o perioada de criza, pentru ca in mod normal totul este foarte scump, in criza cumperi mai ieftin”, a spus administratorul DN Agrar, care detine ferme de vaci si in Olanda si Germania.

Sorin Anderco a adaugat ca pilonul pe care se axeaza aceasta investitie este procentul mare de lapte neconform de pe piata locala, care ajunge la 40% din total.

Reprezentantii companiei au incheiat prin a mentiona ca obiectivul pe care isi propun sa-l atinga in perioada urmatoare este de a ajunge un pion important pe piata laptelui din sud estul Europei.

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri