Aproape 90 la suta dintre romani ar accepta un loc de munca pentru care sunt supracalificati, o treime aleg aceasta varianta pentru ca nu au o alta oferta, in timp ce peste jumatate sunt motivati de posibilitatea de a invata lucruri noi si de a deprinde noi aptitudini, potrivit unui sondaj Myjobs.
Astfel, conform celui mai recent sondaj Myjob, peste 88 la suta dintre romani spun ca ar accepta un loc de munca pentru care sunt supracalificati. O treime dintre participantii la studiu (33 la suta) afirma ca aleg aceasta varianta pentru ca nu au o alta oferta, in timp ce 56 de procente sunt motivati de posibilitatea de a invata lucruri noi si a deprinde noi aptitudini.

Procente mult mai mici - doar 5 la suta dintre respondenti nu vor sa accepte un post sub nivelul lor de calificare din cauza unui salariu nemultumitor, iar 6 la suta refuza o astfel de varianta deoarece considera ca ar scadea standardele in cariera, potrivit sondajului.

De cealalta parte a baricadei, peste 65 la suta dintre companii ar angaja candidati supracalificati daca acestia sunt motivati sa intre in echipa respectiva. Cu toate acestea, aproape o cincime (17,5 la suta) dintre companii recunosc ca accepta o astfel de varianta ca sa poata folosi expertiza angajatului la un cost mai mic, in timp ce doar 1,9 la suta dintre oamenii de HR ar face acest lucru in cazul in care nu ar avea nicio alta optiune. Peste 15 la suta dintre angajatori refuza sa angajeze personal supracalificat deoarce considera ca acestia vor fi sigur demotivati.

"Un candidat supracalificat poate sa fie o «nestemata» pentru o organizatie. Ca sa fie considerat astfel, candidatul trebuie sa isi doreasca cu adevarat sa lucreze pentru acel angajator, acesta fiind principalul factor motivator. De partea cealalta, angajatorul ar trebui sa ii creeze un plan de cariera clar si realist, pentru a nu-l transforma intr-un angajat demotivat pe termen lung", precizeaza Strategic HR Manager la Myjob.ro, Anca Tomoroga.

Sondajul Myjob.ro a fost realizat in perioada 10-30 octombrie 2011 la nivel national, pe un esantion reprezentativ de 2.849 de persoane si 152 de companii. Dintre respondenti, 54 la suta sunt barbati si 46 la suta femei. Cei mai multi sunt absolventi de facultate (41,5 la suta), masterati (20,4 la suta), absolventi de liceu (18,4 la suta) sau studenti (9,45 la suta). Domeniile in care activeaza cei care sunt dispusi sa accepte locuri de munca sub nivelul lor de calificare sunt vanzari (12,11 la suta), comert (6,26 la suta), constructii (5,73 la suta), productie (5,53 la suta), inginerie (4,74 la suta) si contabilitate (4,47 la suta).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri