Romania trebuie sa recastige increderea investitorilor in sectorul energetic, din cauza neclaritatilor privind sistemul de preturi reglementate la gaze si electricitate si a proiectelor anuntate si ulterior abandonate de autoritati, afirma directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak, informeaza Mediafax.

"Va fi dificil pentru Romania sa atraga investitii, trebuie sa ofere incredere. Romania a pierdut mult din incredere in ultimii ani, cand s-au anuntat investitii care nu s-au mai realizat. Doar Petrom a facut termocentrala de la Brazi. Trebuie facuti multi pasi pentru recastigarea increderii. Creseterea pretului energiei si legea de sustinere a investitiilor in energii regendrabile contribuie la recastigarea increderii", a afirmat Hajdinjak, la conferinta Mediafax Talks about Energy.

El a adaugat ca daca autoritatile nu vor clarifica reglementarile si nu vor liberaliza preturile, companiile straine vor alege alte piete in care sa investeasca.

"Sunt si alte piete, care ofera conditii bune, nu doar in UE, ci si in afara Europei, precum Turcia. Toate pietele sunt in competitie pentru atragerea de investitii. Trebuie legi si reglementari predicitibile. In privinta prtivatizarilor, investitorii cauta pachete majoritare la companii de stat. (...) Liberalizarea preturilor este acum interzisa, din cauza preturilor reglementate, ceea ce nu permite investitorilor un o rata buna a profitului pentru a putea investi", a continuat Hajdinjak.

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa liberalizeze preturile la energie electrica si gaze in doua etape, respectiv 2013 si 2015, atat pentru populatie, cat si pentru companii.

Totodata, Guvernul a aprobat in acest an legea privind schema de sprijin pentru energiile regenerabile, prin care investitorii primesc ajutor de stat pentru energia electrica produsa. Cei mai multi investitori au construit parcuri eoliene, o sursa de energie cu un potential semnificativ in Romania.

Companiile se tem insa ca autoritatile vor revizui in scadere schema de sprijin in urmatorii ani.

"Este riscul sa apara o bula a energiilor regenerabile, in doi ani s-ar putea revizui, iar investitiile ar putea sa scada atunci", a afirmat Hajdinjak.

El a precizat ca E.ON a investit 1,8 miliarde lei in Romania din momentul in care a intrat pe piata, in 2005.

"Romania are toate posibilitatile sa atraga investitii, dar are nevoie de reguli clare si predicitibile", a mai spus Hajdinjak.

Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a anuntat luni ca filialele de distributie si furnizare ale Electrica, Electrica Serv, Elcen Bucuresti si cele doua complexe energetice care urmeaza sa fie infiintate au fost incluse pe lista companiilor la care statul va vinde pachetele majoritare de actiuni.

Astfel, statul va ceda controlul la Oltchim, Cuprumin, CFR Marfa, Electrica Serv, Electrica Furnizare, Electrica Distributie, Elcen Bcuresti si cele doua companii energetice, Oltenia si Hunedoara, care vor fi infiintate prin unirea mai multor unitati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Engie si E.ON pregatesc investitii de peste 675 de mil. lei in Romania