Aderarea la Uniunea Europeana (UE), reducerea restrictiilor pe piata muncii, precum si dezvoltarea multinationalelor, au dus la cresterea numarului de romani care sunt trimisi sa lucreze in afara tarii.

"Desi s-a mentinut numarul expatilor care aleg sa lucreze in Romania, in acelasi timp, a crescut in ultimii doi-trei ani numarul celor care pleaca sa lucreze in strainatate. Aceasta tendinta o intalnim tot mai des in ultima vreme", a declarat Madalina Racovitan (foto), partner KPMG Romania, in cadrul evenimentului Compensation & Benefits Conference.

Potrivit lui Racovitan, aceasta tendinta evidentiaza atat dezvoltarea multinationalelor, cat si a companiilor romanesti care au inceput sa stabileasca relatii de business in alte state.

"Este un schimb important de informatii si know-how cu companiile din alte tari. Oportunitatile sunt foarte mari, angajatii ajung sa lucreze in alt mediu de business, in alta cultura si, in plus, o experienta internationala este importanta in CV-ul angajatului", a mai spus specialistul KPMG.

Ea a precizat ca o particularitate manifestata in ultima vreme este deplasarea angajatilor pe periooade scurte, de cateva luni. "Merg tintit pe proiecte, nu mai sunt relocati cu familia. Este clar un avantaj pentru bugetele companiilor, dar si pentru angajat, pentru ca nu se mai creeaza dezechilibre in familie", a explicat Racovitan.

Companiile care trimit angajatii in strainatate trebuie sa ia in calcul mai multe tipuri de risucri, printre care cele fiscale, de imigrare si privind siguranta fizica a angajatilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Dm drogerie markt gaseste greu angajati in Timisoara si Bucuresti