Productia de energie eoliana creste profitul EBITDA al CEZ

Grupul CEZ a obtinut in Romania, in primele noua luni, un profit EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare) mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut, datorita productiei de energie eoliana, insa operatiunile de distributie si vanzari dezamagesc prin venituri mai mici, noteaza Mediafax.

Astfel, CEZ a produs in Romania 0,5 TWh de electricitate in primele noua luni ale anului, dupa ce a pornit gradual, incepand din iunie 2010, turbinele eoliene de la Fantanele (judetul Dobrogea).

Divizia romaneasca de generare si trading de energie a contribuit la profitul EBITDA al grupului cu 700 milioane coroane cehesti (27,6 milioane euro).

Segmentul de distributie si vanzari al CEZ Romania a contribuit cu 1,2 miliarde coroane (47,3 milioane euro) la profitul EBITDA al grupului ceh, in scadere fata de un plus de 1,4 miliarde coroane in aceeasi perioada a anului trecut.

Declinul a fost provocat de veniturile mai mici, cauzate atat de contabilizarea, in 2010, a unor venituri exceptionale, cat si de plafonarea prin lege a penalitatilor aplicate clietilor cu intarzieri la plata facturilor, se spune in raportul CEZ.

Veniturile totale ale grupului ceh au urcat in primele noua luni cu 4,2%, la 150,56 miliarde coroane cehesti (5,9 miliarde euro), in timp ce profitul net a scazut cu 34%, la 26,37 miliarde coroane (1,04 miliarde euro).

Grupul CEZ este prezent pe piata energetica romaneasca din 2005 si activeaza in sectorul productiei, distributiei si furnizarii de electricitate.

CEZ a conectat prima sa centrala eoliana din Romania la reteaua electrica nationala la jumatatea anului trecut. Pana la sfarsitul anului 2010, CEZ Romania a racordat la retea 120 de turbine, care au produs 0,3 TWh de electricitate.

CEZ construieste la Fantanele si Cogealac un parc eolian care va avea o putere instalata de 600 MW, aproape cat un reactor nuclear de la centrala de la Cernavoda. Parcul eolian va cuprinde 240 de turbine, iar finalizarea lucrarilor este programata pentru acest an.
CEZ Romania estimeaza in acest an triplarea productiei de electricitate in centralele eoliene, a declarat la inceputul lunii august directorul Financiar al subsidiarei, Leon Vrska.

Grupul CEZ a consemnat anul trecut in Romania un profit net de 154 milioane de lei, in usoara scadere, ca urmare a scaderii veniturilor financiare si a costurilor generate de proiectele eoliene.

Profitul operational al CEZ Romania a ajuns anul trecut la de 376 milioane de lei, din care contributia centralelor eoliene a fost de 46 milioane de lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri