Piata serviciilor medicale este una dirijata, iar preturile stabilite de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si de Ministerul Sanatatii sunt sub nivelul real, fara legatura cu costurile de functionare, sustine Alianta pentru Sanatate din Romania (APSR).
"Mentinerea acestor preturi simultan cu limitarea prin lege a numarului de consultatii va determina falimentarea in lant a furnizorilor de servicii medicale indiferent de dimensiunea lor, motiv pentru care este necesara ori crestera valorii de decontare a serviciilor medicale ori considerarea tarifelor actuale decontate ca preturi de referinta lasand piata sa stabileasca valoarea finala pentru fiecare furnizor", se precizeaza intr-un comunicat transmis de APSR.

Intr-o discutie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), membrii APSR au mentionat problemele din sistemul sanitar si au facut o serie de propuneri. Astfel, alianta sustine:

- alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru sanatate in 2012;
- colectarea taxei pe viciu pentru finantarea programelor nationale de sanatate;
- solutionarea datoriilor marilor companii publice la Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate;
- respectarea termenelor de plata in contractele cu farmaciile si furnizorii de medicamente si produse medicale;
- scurtarea, treptata, a termenelor de plata pana la final de 2013, la 30 zile, potrivit Directivei Europene 2011/7/EU;
- introducerea unor medicamente generice pe lista C2 (lista cu medicamentele destinate tratarii bolilor cronice, precum diabetul, HIV/SIDA, cancer).

Reprezentantii APSR sustin ca ultima masura, cea care vizeaza introducerea unor medicamente generice pe lista C2, ar putea genera o economie de 480 de milioane de euro.

Alianta pentru Sanatate din Romania este o organizatie nonguvernamentala care reuneste doctori, pacienti, farmacisti, distribuitori de medicamente si reprezentanti ai spitalelor.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri