Unii investitori renunta la fondurile UE pentru energie si aleg certificate verzi

O serie de investitori in energii regenerabile au decis sa renunte la fonduri europene pentru finantarea proiectelor, optand pentru schema de sprijin cu certificate verzi, intrucat astfel obtin profit mai mare, iar sumele ramase necheltuite vor fi folosite in domeniul energetic, conform Mediafax.

"Vestea mai putin buna este ca sunt cateva modificari nefavorabile in legea pentru sprijinirea energiilor regenerabile. (...) Pe termen scurt, cea mai drastica modificare pentru unii producatori este cea care trateaza cumulul de ajutoare. Unii beneficiari au anuntat ca vor renunta la fonduri UE, unii vor sa returneze banii si sa ramana doar pe sistemul de certificate verzi", a declarat directorul executiv al Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (AREE), Dana Duica, prezenta la un seminar pe tema energiei alternative.

Legislatia prevede ca investitorii in proiecte de energie regenerabila de mici dimensiuni pot opta fie pentru sistemul de certificate verzi, fie pentru fonduri europene.

Printre companiile care vor sa renunte la fondurile europene se numara Romconstruct, care opereaza parcul eolian dezvoltat de ButanGas, sau Elektrainvest, a adaugat Duica.

Companiile care investesc in productia de energie din surse regenerabile primesc ajutor de stat sub forma certificatelor verzi, care se acorda pentru energia produsa. Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe
piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.

Pretul unui certificat verde, stabilit prin lege, variaza intre 27 si 55 euro. Rata de rentabilitate pentru proiectele de energie regenerabila este de 10%.

Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicata pana in 2021. Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. In 2012 pretul ar urma sa urce cu 2,5%, potrivit ANRE.

La sfarsitul anului trecut, in Romania erau instalate unitati eoliene de productie a electricitatii de 462 MW. Capacitatea instalata de productie a energiei eoliene ar putea ajunge la sfarsitul anului la 1.000 MW si s-ar putea dubla anul viitor, permitand alimentarea cu electricitate a peste 7,7 milioane de consumatori.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri