Compania de stat Electrica estimeaza ca in perioada 2012-2017 va obtine pana la 210 milioane de euro din vanzarea certificatelor verzi aferente parcurilor eoliene pe care le va construi pana in 2013.

"Realizarea celor doua parcuri eoliene presupune un efort financiar semnificativ al Electrica SA in perioada actuala, dar care este compensat de profitabilitatea proiectelor, precum si de perioada relativ mica de recuperare a investitiilor, de circa 7-8 ani", potrivit datelor companiei.

Compania se asteapta ca in intervalul 2012-2017 sa primeasca 638.240 de certificate verzi, iar din vanzarea acestora sa castige anual pana la 35 milioane de euro. Pentru intervalul mentionat sumele se ridica la un total de 210 milioane de euro.

Pretul unui certificat verde, stabilit prin lege, variaza intre 27 si 55 euro, iar schema de sprijin va fi aplicata pana in 2021.

Dupa 2018, Electrica apreciaza ca va obtine anual 319.120 de certificate verzi, echivalentul a 17,5 milioane de euro.

Calculele au fost facute luandu-se in considerare valoarea maxima a unui certificat verde, de 55 de euro.

Companiile care investesc in productia de energie din surse regenerabile primesc ajutor de stat sub forma certificatelor verzi, care se acorda pentru energia produsa. Astfel, un investitor obtine bani atat din vanzarea energiei, cat si din certificatele verzi pe care le tranzactioneaza pe piata, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.

Potrivit calculelor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plati 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020, pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. In 2012 pretul ar urma sa urce cu 2,5%, potrivit ANRE.

Electrica intentioneaza sa investeasca aproximativ 190 milioane de euro in constructia a doua proiecte eoliene cu o putere instalata totala de 93 MW. Cele doua parcuri urmeaza sa fie construite la Frumusita, judetul Galati, si Chirnogeni, judetul Constanta.

Prin realizarea acestor investitii Electrica va deveni o companie energetica integrata, cu operatiuni de productie, distributie si furnizare a electricitatii.

Electrica este controlata de Ministerul Economiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
[FOTO] In vizita la cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa