"O parte a acelei investigatii este finalizata. Am primit raspunsul din partea Comisiei Europene, pe care l-am transmis companiilor vizate, urmand ca in 12 decembrie sa le audiem din nou", a afirmat Chiritoiu.

Consiliul a transmis in acest an Comisiei Europene un document in care arata ca are suspiciuni legate de intelegeri la stabilirea pretului de vanzare a carburantilor.

El a adaugat ca informatiile din raspunsul Comisiei Europene sunt confidentiale.

Companiile vizate, printre care se numara OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil si MOL, vor avea o perioada de 30 de zile pentru a-si exprima punctele de vedere.

Investigatia pe piata comercializarii carburantilor a inceput in 2005, dar a fost reluata in 2009, cand a fost schimbata echipa care lucra la acest caz.

Citeste si:

In luna ianuarie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a intocmit un raport privind producatorii si distribuitorii de carburanti, in care se spune ca pretul la pompa a fost majorat nejustificat pe parcursul anului 2010, fara a fi determinat de evolutia cotatiilor de bursa la titei, cursul valutar si taxele percepute de stat, iar aproape toate companiile au raportat pierderi semnificative, castigurile nefiind reflectate corespunzator.

Premierul Emil Boc a declarat atunci ca majorarea pretului carburantilor nu poate fi justificata cu povara fiscala impusa de stat prin taxele percepute companiilor petroliere si a cerut ANAF sa initieze inspectia fiscala generala in cazul companiilor petroliere, precum si Consiliului Concurentei sa efectueze verificari suplimentare pentru identificarea eventualelor cazuri de monopol.

Chiritoiu afirma, in luna octombrie, ca in acest an Consiliul Concurentei si-a propus sa incheie toate investigatiile mai vechi de trei ani, printre acestea numarandu-se si cea de pe piata combustibililor.

Cea mai mare sanctiune pe care o poate aplica Consiliul Concurentei unei companii este amendarea cu 10% din cifra de afaceri.