Piata locala de panouri solare ar putea ajunge in urmatorii doi ani la 50.000 de sisteme, recuperand astfel din diferenta de volum comparativ cu pietele europene, potrivit estimarilor Ariston Thermo Romania, unul dintre principalii jucatori ai pietei autohtone de profil.
In ceea ce priveste evolutia pietei locale de panouri solare, previziunile Ariston Thermo Romania indica o cerere in continua crestere si pentru perioada urmatoare, favorizata si de prelungirea Programului Casa Verde in 2012.

„Avand in vedere ca inaintea demararii celor trei programe circa 20.000 de locuinte erau dotate cu panouri solare, finantarile guvernamentale din perioada 2010 – 2012 vor da posibilitatea majorarii acestui numar la circa 50.000 ”, a declarat Catalin Draguleanu (foto), director de vanzari al Ariston Thermo Romania.

Acesta a subliniat insa ca achizitia si montajul efectiv al panourilor solare obtinute prin intermediul Programului Casa Verde sufera o decalare din cauza duratei procesului de aprobare, dar si a perioadei de un an pentru implementare.

Astfel, conform informatiilor furnizate de catre reprezentantii Administratiei Fondului pentru Mediu, in 2010, in cadrul programului privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire - Casa Verde, au fost depuse circa 18.400 de dosare de finantare, 16.100 fiind aprobate. Dintre acestea, la mijlocul lunii august 2011, erau depuse spre decontare 7.500 cereri, in timp ce peste 5.400 au fost deja decontate.

In cadrul sesiunii desfasurate in perioada 1 iunie – 15 iulie 2011, a fost inregistrat la Administratia Fondului pentru Mediu un numar de circa 24.000 cereri de finantare ce se traduc printr-o suma cu 40 de milioane de lei peste cea prevazuta in buget, care in acest an este de 100 milioane de lei.

Romania, la nivelul Bulgariei in privinta numarului de locuinte dotate cu panouri solare

In Romania, putin peste 26.000 de locuinte erau dotate pana la inceputul anului 2011 cu panouri solare, situandu-se foarte aproape de Bulgaria, potrivit calculelor estimative realizate de Ariston in urma lansarii celui mai nou studiu al Federatiei Europene a Industriei de Panouri Solare (ESTIF).

Datele Ariston mai arata ca in Ungaria, numarul locuintelor ce dispun de astfel de sisteme trece de 37.500, in timp ce in Cehia este de peste 77.000. Polonia ajunge la 164.000 de locuinte ce au instalate panouri solare.

Germania se afla in topul clasamentului, cu peste 2,75 milioane de locuinte dotate cu panouri solare, urmata de Grecia, cu un numar de 1,36 milioane, si Austria, cu 770.000 de astfel de locuinte.

„In privinta suprafetei panourilor solare, potrivit ESTIF, clasamentul se mentine. Romania si Bulgaria au o suprafata de circa 105.000 mp. In Germania, aceasta este 13,8 milioane mp, iar in Grecia ajunge la peste 4 milioane mp”, a mai afirmat Catalin Draguleanu.

Acesta a adaugat ca numarul foarte mare de locuinte dotate cu panouri solare in Germania se datoreaza programelor guvernamentale de subventionare a achizitiei de astfel de sisteme demarate in urma cu mai mult de 7 - 8 ani. In ceea ce priveste obiceiurile de achizitie ale germanilor, Ariston arata ca acestia opteaza preponderent pentru sistemele cu tuburi vidate si circulatie fortata ce au avantajul de a capta energia solara chiar si in zonele cu clima aspra si expunere redusa la lumina, datorita randamentului ridicat.

In Grecia numarul mare de locuinte ce au panouri solare este determinat de pozitionarea geografica ce confera un grad ridicat de expunere solara. In acest caz insa, grecii aleg sistemele de panouri solare cu circulatie naturala, acestea dand dovada de un randament ridicat in conditiile climatice locale.

Casa Verde 2010 a schimbat comportamentul de achizitie al romanilor

In ceea ce priveste comportamentul de achizitie al romanilor, Catalin Draguleanu este de parere ca lansarea programului Casa Verde in 2010 a adus schimbari majore, cei mai multi dintre romani fiind tentati mai degraba sa se incadreze in limita maxima subventionata de stat, de 6.000 de lei, orientandu-se catre sisteme cu circulatie naturala. Acest tip de sisteme au boilerul pozitionat in exterior, foarte aproape de colectorul solar, avand astfel pierderi de caldura, aplicabilitate limitata si durata de utilizare redusa.

“Alegerea acestui tip de sisteme a fost determinata de pretul scazut, in ciuda dezavantajelor pe care le prezinta. Sistemele solare cu circulatie naturala nu au capacitatea necesara de a asigura apa calda menajera in anumite perioade ale anului, precum primavara sau iarna, cand gradul de insorire scade”, a explicat Catalin Draguleanu.

Acesta apreciaza totusi ca si in perioada urmatoare romanii se vor indrepta spre acest tip de sisteme, din dorinta de a nu depasi subventia oferita de Guvern.

„Randamentul unei instalatii solare depinde in mare masura de calitatea panoului, dar si de o dimensionare corecta a sistemului. Ariston vine in intampinarea celor interesati de Programul Casa Verde cu o gama completa de produse inovatoare (panouri solare si pompe de caldura) fabricate in unitatile proprii de productie din Italia, o retea de distribuitori autorizati pregatita, dar si cu o serie de oferte speciale”, a mai afirmat Draguleanu.

Pretul sistemelor cu circulatie naturala variaza intre 3.000 lei si 6.000 de lei. Spre deosebire, sistemele solare automatizate cu circulatie fortata, care pot asigura necesarul de apa calda menajera de-a lungul intregului an, pot avea preturi de pana la 10.000 lei.

„In ciuda faptului ca vorbim de o investitie pe termen lung, romanii tind catre solutia cea mai ieftina, achizitionand sistemele din magazine mai putin specializate, cum au aparut multe o data cu Programul Casa Verde. Astfel, piata este impartita intre un numar mic de producatori renumiti si multe produse importate odata cu lansarea Programului si care au o calitate indoielnica”, a mai afirmat Draguleanu.

Ariston Thermo Romania este filiala locala a companiei italiene Ariston Thermo Group, lider international in productia si furnizarea unei game complete de echipamente si servicii destinate incalzirii si producerii de apa calda menajera.







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri