"Dupa ce am fost cumparati de catre Sumitomo, sper sa avem preturi mai bune, in primul rand pentru ca vom avea acces la credite mai ieftine. Acum toate bancile ne suna si ne ofera credite, pentru ca nu mai prezentam niciun risc", a spus Sandulescu, care va ramane, pentru urmatorii ani, presedinte al Alcedo.

Grupul japonez Sumitomo a preluat 90% din capitalul Alcedo, unul dintre cei mai importanti furnizori de pesticide, seminte si ingrasaminte. Anterior tranzactiei, grupul Alcedo era controlat de sase persoane fizice, fiecare cu detineri de 10-19,5%. Unul dintre actionari, care detine 10% din grup, a refuzat sa vanda.

Tranzactia a fost avizata la inceputul lunii noiembrie de Consiliul Concurentei. Reprezentantii celor doua parti nu au precizat valoarea exacta a tranzactiei, spunand doar ca aceasta a fost de cateva zeci de milioane de euro.

Potrivit lui Sandulescu, japonezii vor investi in marirea capacitatii de depozitare, prin construirea unor silozuri, si intr-o fabrica de produse granulate (insecticide si fungicide).

"Ca noutate, japonezii ne vor ajuta sa ne dezvoltam si pe alte business-uri, cum ar fi distributia de masini agricole. Speram sa intram pe aceasta piata anul viitor", a spus Sandulescu.

Alcedo va importa atat masini agricole japoneze, cat si europene.

Citeste si:

In primele noua luni, grupul Alcedo a avut afaceri de 72 de milioane de euro, in crestere cu 38%.

"Am cumparat Alcedo pentru dimensiunile pe care le ocupa pe piata romaneasca. Investitiile noastre in Romania se vor concentra pe Alcedo", a spus Hideo Ozaki, presedintele si directorul general al Sumi Agro Europe, parte a grupului japonez, intrebat daca vizeaza si alte investitii in Romania.

Alcedo are o cota de aproximativ 20% pe piata de distributie a produselor de protectia plantelor si de 10% pe piata de distributie de seminte certificate.

Sumitomo este a treia mare corporatie japoneza, cu afaceri in industria grea, chimie, servicii financiare, minerit si metalurgie, instalatii electrice, electronice, constructii si materiale de constructii, imobiliare, industria forestiera, industria auto si IT.

Printre altele, Sumitomo controleaza constructorul auto Mazda, producatorul de anvelope auto Dunlop, producatorul de electronice NEC si grupul financiar Sumitomo Mitsui, una dintre cele mai mari banci japoneze.