Bulgaria si Romania nu s-au aliniat inca pe deplin la normele UE privind piata gazelor naturale, arata CE intr-un comunicat, noteaza Mediafax.

Comertul transfrontalier este posibil numai daca toti participantii la piata au acces egal la retelele pentru transportul gazelor naturale in scopul aprovizionarii clientilor, iar pentru a garanta accesul egal al tertilor este important sa se puna la dispozitie pe piata capacitatea maxima a retelei, se arata in comunicat. Totodata, la fel de importanta este furnizarea tuturor participantilor la piata informatii fiabile si transparente cu privire la capacitatea retelei.

"In practica, din cauza nerespectarii de catre Bulgaria si Romania a normelor UE aplicabile pietei gazelor naturale, clientii respectivelor state membre sunt privati de posibilitatea de a obtine oferte de la alte state membre, intrucat pietele nu sunt suficient de integrate. Concret, Comisia considera ca in Bulgaria si in Romania capacitatea intreruptibila de flux inversat (cunoscuta si sub denumirea de «backhaul») nu este pusa la dispozitie la toate punctele de interconectare. Includerea capacitatii de flux inversat este esentiala pentru utilizarea retelei la capacitatea sa maxima. Mai mult, capacitatea intreruptibila si serviciile pe termen scurt sunt vitale pentru intrarea pe piata a noilor operatori", se precizeaza in comunicat.

In plus, in Romania operatorul sistemului de transport (OST) nu respecta integral cerintele UE in materie de transparenta, iar in absenta informatiilor referitoare la capacitatea disponibila este imposibil ca piata gazelor naturale sa devina cu adevarat competitiva si ca noii operatori sa aiba acces la piete, arata Comisia.

Citeste si:

Institutia arata ca o piata interna eficienta si functionala a gazelor naturale va oferi consumatorilor posibilitatea de a alege intre diferitele societati si va contribui la asigurarea caracterului accesibil al energiei. Pentru a permite aceasta alegere, legislatia UE urmareste facilitarea comertului transfrontalier cu gaze naturale si cresterea capacitatii pietelor gazelor.

CE sustine ca Romania si Bulgaria nu si-au respectat obligatiilor asumate prin Regulamentul 715/2009 privind gazele naturale.

Oficialii de la Bruxelles au transmis celor doua state, in iunie 2009, o scrisoare de punere in intarziere privind neindeplinirea obligatiilor, urmata de avize motivate, in iunie 2010. De atunci Bulgaria si Romania au inregistrat progrese in privinta eliminarii deficientelor, mai arata Comisia.