Fondatorul si principalul actionar al holdingului RTC, Octavian Radu, a reorganizat compania care ajunsese sa inglobeze 13 divizii si 50 de firme separate, si s-a gandit sa vanda cateva dintre ele pentru a incepe investitiile in alte sectoare si pentru a achita din creditele acumulate.
Nu doar divizia de IT este pregatita pentru vanzare, ci si divizia de telefonie mobila, compania sa de transport si curierat TCE si altele.
Cu banii obtinuti din vanzari voi face alte investitii in companii start-up sau domenii de interes si vor fi achitate o serie de credite bancare, a declarat, pentru SFin, Octavian Radu.

Afacerea pe birotica si lantul retail Diverta vor continua sa se extinda, cea mai importanta fiind acum divizia de dezvoltare, alte afaceri urmnd sa devina importante in grup. Octavian Radu investeste acum in imobiliare, dar si in comertul electronic, dorind sa creeze un magazin online de muzica si carte romaneasca, al carui public-tinta sa fie diaspora. Va ataca, de asemenea, piata vinului cu un produs ieftin, la 5 lei sticla, pentru mase. Pana acum vinul a fost o pasiune mai mult decat o afacere, a declarat omul de afaceri.

Crestere rapida

Cea mai mare firma din grup, Mobishop, care va ajunge la o cifra de afaceri de 100 de milioane de euro anul acesta, urmeaza sa fie vanduta in aproximativ doi ani, a precizat fondatorul RTC. Creste cel mai rapid ca dimensiuni, dar cu marje de profit din ce in ce mai mici, a precizat patronul RTC. Afacerea se bazeaza pe distributia de cartele pre-paid, prin lantul retail Versus, care vinde si telefoane mobile. Include Simtech, societate cumparata la finalul lui 2005. Cifra de afaceri a crescut mai bine de trei ori in 2005, cand a avut incasari de circa 57 de milioane de euro.

Un partener a dezvoltat o tehnologie noua pentru telefonia mobila. El a venit la noi cu aceasta propunere pentru ca avea nevoie de un partener de anvergura. Tehnologia permite realizarea de apeluri pe Internet (VoIP - n.r.) direct de pe telefonul mobil, prin atasarea unui cip la cardul SIM al aparatului, a explicat Octavian Radu. Noua tehnologie va iesi cat de curand in magazine si exista deja interes pentru ea pe piata americana.
Locul doi revine diviziei de IT, consolidata in urma achizitiei, la finalul anului trecut, a companiei Best Distribution si Best Computers, precum si a firmelor din domeniu ProCA, Atlas si Sistec. Faceam afaceri serioase pe IT cu Diverta, dar nu era recunoscut ca brand de IT.

Introducerea brandului Best in magazine a dus la dublarea vanzarilor in prima luna dupa achizitie, a marturisit Octavian Radu. Compania avea afaceri de circa 10 milioane de euro, in timp ce Diverta facea deja circa 30 de milioane de euro in 2004. Acum incasarile cumulate sunt estimate spre 70 de milioane de euro pentru 2006. Cea mai mare miza este pusa pe service, care ar putea genera mai mult venit cu marje mari de profit pentru aceasta divizie. Compania implicata si in activitatea de birotica a dezvoltat Best Serv, cea mai extinsa retea de interventie in teritoriu pe domeniul IT. Pe vremea copiatoarelor, omul punea mana pe telefon si voia ca in doua ore copiatorul sa mearga. Aceasta politica se va aplica pentru interventiile service pe IT, a promis omul de afaceri.

Retail si distributie

Pe urmatorul nivel vine Diverta, cu restul afacerilor de retail. Compania a avut (fara IT) afaceri de 50 de milioane de euro in 2005 si va urca anul acesta la 55,8 milioane de euro, conform estimarilor RTC. Compania isi va extinde prezenta prin mai multe magazine si isi va diversifica produsele media prezente pe rafturi pentru a face fata concurentei.
Divizia de birotica, Office Expert, creste si ea puternic. A depasit 50 de milioane de euro in 2005, iar anul acesta merge spre 60 de milioane, spune fondatorul RTC. Mai mult, RTC a format o companie noua, care a devenit competitor al Office Expert si a reusit rapid sa cucereasca teren, devenind numarul doi pe piata. Daca nu o faceam eu, o facea cu siguranta altcineva, a explicat Octavian Radu.

Divizia transport si logistica se pregateste, de asemenea, de vanzare. Compania care sustine afacerile de distributie a avut afaceri de 12 milioane de euro anul trecut. Cresterea estimata este undeva la 30%, spune fondatorul RTC. Exista deja negocieri cu un partener austriac pentru vanzarea afacerii. Restul companiilor tin de divizia de dezvoltare, reunite ajungand la incasari de peste 30 de milioane de euro anul acesta.

RTC a fost fondata in 1990 si a ajuns dupa 15 ani la afaceri de 237 milioane de euro, iar anul acesta spera sa sara de 300 de milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri