Proiectul Nabucco nu este un element central pentru strategia OMV, importanta fiind aducerea de gaze naturale din regiunea caspica pe pietele grupului austriac indiferent de conductele folosite, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss, scrie Mediafax, care citeaza Reuters.
Roiss nu a oferit detalii despre proiectul gazoductului Nabucco, la care participa OMV, Transgaz Medias, MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), BOTAS (Turcia) si RWE (Germania). Viitorul proiectului nu se afla in mare masura in mainile OMV, avand in vedere factorii geopolitici implicati, a adaugat el.

"Nabucco nu este un element central al stategiei noastre", a spus seful grupului austriac, adaugand ca importanta este aducerea de gaze naturale din regiunea caspica catre clientii de pe pietele OMV si nu ce conducta este folosita in acest scop.

"Suntem foarte interesati de Nabucco. Orice conducta care ajunge la terminalul de gaze de la Baumgarten (Austria) este importanta pentru tara noastra, pentru Europa", a spus el.

Nabucco si South Stream concureaza pentru a creste livrarile de gaze catre sudul Europei

Nabucco, dar si alte proiecte, precum cel rusesc South Stream, concureaza pentru gaze naturale din campul Sah Deniz din Azerbaidjan pentru a creste livrarile catre sudul Europei.

Subminat de o spirala a costurilor estimate si de intarzieri, Nabucco, sustinut de UE, vizeaza transportul a 31 miliarde de metri cubi de gaze naturale din regiunea Marii Caspice catre Europa. Gazoductul, ale carui costuri au fost estimate de Comisia Europeana la zece miliarde de euro, ar trebui sa transporte gaze incepand cu 2017-2018. Comisia a anuntat ca este deschisa discutiilor pentru combinarea cu alte proiecte.

Roiss: Nu stim de planuri ale Austriei de a-si reduce participatia la OMV

Pe de alta parte, Roiss a declarat ca nu cunoaste planuri ale Austriei de a-si reduce participatia de 31,5% la OMV pentru diminuarea indatorarii statului.

"Nu sunt implicat in discutii cu nimeni (pe acest subiect, n.r.). De asemenea, nu am semnale directe, telefoane sau intalniri programate pe acest subiect", a spus Roiss, adaugand ca vede participarea holdingului de stat OeIAG la majorarea de capital a OMV ca pe un semn ca este un investitor pe termen lung.

Oficiali guvernamentali au sugerat, la mijlocul lunii noiembrie, reducerea participatiilor la OMV si Telekom Austria la 25%, plus o actiune, pentru a obtine fonduri necesare platii unei parti a datoriilor.

Compania de stat International Petroleum Investment Company (IPIC) din Abu Dhabi, al doilea mare actionar al OMV, are o participatie de 24,9%.

Grupul OMV detine 51,01% din actiunile Petrom, iar Ministerul Economiei si Fondul Proprietatea au, fiecare, peste 20% din titluri.

Sursa foto: OMV

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri