Eco-Rom Ambalaje, organizatie de preluare de la agentii economici a obligatiilor de reciclare si valorificare a deseurilor de ambalaje, estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri in crestere cu 10%, pana la aproximativ 12 milioane de euro, pe fondul cresterii numarului de locuitori arondati la sistemul de colectare operat de companie.
„In ultimii 3 ani (2008-2010), consumul de bunuri ambalate a scazut cu 16%. In aceste conditii, cantitatea de ambalaje pusa pe piata anul acesta este sub cea din 2007. In vreme ce consumul si cantitatea de ambalaje se diminueaza, tintele de reciclare cresc de la an la an”, spune Sorin Popescu (foto), directorul general al Eco-Rom Ambalaje, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Prin aderarea la Uniunea Europeana, Romania s-a angajat sa transpuna legislatia europeana in legislatia romaneasca, iar mai apoi sa o implementeze. Astfel, pana in 2012, industria trebuie sa recicleze 55% din totalul PET-urilor puse pe piata, 60% din totalul sticlelor puse pe piata si 21% din aluminiul pus pe piata. Pana in 2013, Romania va trebui sa recupereze si sa valorifice 60% din totalul deseurilor de ambalaje puse in circulatie la nivelul tarii.

In caz contrar, Romania ar putea fi supusa procedurii de infringement, adica unor masuri pe care Comisia Europeana le ia atunci cand un stat membru UE incalca obligatiile comunitare.

Din cifra de afaceri, Eco-Rom Ambalaje investeste peste 90% in indeplinirea obligatiilor de reciclare a tarii, adica in investitiile realizate pentru sistemul de colectare selectiva, atat din circuitul industrial-comercial, cat si de la populatie.

„Din aceste investitii in colectarea selectiva (adica din cei peste 90% din cifra de afaceri), mai mult de 90% merg catre colectori – operatori de salubritate, colectare sau reciclatori.

In prezent, peste 5 milioane de locuitori au acces la sistemul de colectare selectiva pus la dispozitie de Eco-Rom Ambalaje, iar numarul va creste in 2012 cu aproximativ 50%, potrivit estimarilor companiei.

In acelasi timp, si cantitatile colectate de la populatie anul viitor vor creste cu aproximativ 10-12%, de la 24.000 de tone de deseuri colectate selectiv de la populatie in 2010, la 50.000 de tone la finele lui 2012.

Un locuitor genereaza cam 350 kg de deseuri menajere pe an, din care 15% reprezinta ambalaje. Din cele maxim 50% deseuri de ambalaje pe an, 40% este plastic, hartie-carton 30-35%, iar restul inseamna metal si lemn.

Sorin Popescu precizeaza ca ambalajul care devine deseu reprezinta cam 60% din ceea ce ajunge la populatie, pe cand restul de 40% se duce catre sectorul industrial-comercial.

Eco-Rom Ambalaje are ca actionari mari companii din industria produselor de larg consum, precum Coca-Cola HBC Romania, Heineken Romania, Mars Romania, Quadrant-Amroq Beverages, Titan, Ursus Breweries sau Unilever South Central Europe. Eco-Rom Ambalaje preia obligatia acestora de reciclare si valorificare a deseurilor provenite din ambalaje.


Sursa grafic: Revista Eco-Rom Ambalaje, nr.1, 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri