Trebuia sa petreaca in Romania doar o luna, insa si-a prelungit sederea cu inca…16 ani. Iar numaratoarea nu se opreste aici, caci Vassilis Chaniotis, grecul care la 27 de ani a pus bazele retelei de clinici private Medsana, are planuri de expansiune.
O extindere pe care, insa, o vede cu un ochi de inginer constructor, atent la riscuri, iar cu un altul de om de afaceri intr-o piata efervescenta si pe timp de criza. Fata de 1995, anul in care Vassilis Chaniotis a venit in Romania, piata serviciilor medicale private arata acum complet diferit. Pe atunci, ideea unei retele private de clinici era, cu siguranta, indrazneata. Medicina „la privat” inseamna puzderia de cabinete la fiecare colt de strada, la care doar romanii cu dare de mana apelau, in conditiile in care salariul mediu pe economie nu sarea de 100 de dolari.

De atunci si pana acum, piata serviciilor medicale private s-a dezvoltat intr-un ritm alert, ajungand in 2011 la o valoare de circa 400 de milioane de euro, dupa cum estimeaza Chaniotis. Mari furnizori – precum MedLife si Regina Maria (fosta Centrul Medical Unirea) -, alimentati de fondurile de investitii, au reusit sa construiasca adevarate retele - cu clinici, policlinici, spitale si laboratoare medicale. Numai anul acesta operatorii privati de servicii medicale au investit, in total, peste 130 de milioane de euro in inaugurarea a noua spitale.

Medsana, pe de alta parte, a preferat o expansiune prudenta. Prima clinica a fost deschisa in zona Cotroceni, in 1996, iar cea de a doua, din cartierul Primaverii, in 2005. Trei ani mai tarziu, a fost inaugurata si o clinica in afara Capitalei, la Ploiesti.

„Clinica din Ploiesti merge bine. Doream sa cream o retea in tara, iar aceasta clinica era proiectul nostru pilot. Am renuntat la ideea de a ne crea propria retea din cauza intensificarii crizei economice, dar si pe fondul preluarilor de clinici care s-au facut in tara. Nu merge sa intram prin greenfield (investitii de la zero - n.r.), ci prin preluari, de fapt, preluari de echipe medicale”, spune Vassilis Chaniotis (foto), director general al Medsana Bucharest Medical Center, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

In momentul de fata, Chaniotis poarta discutii cu trei operatori de servicii supraspecializate, complementare celor oferite deja de Medsana. Directorul general al retelei de clinici nu da prea multe detalii si spune doar ca spera ca macar una dintre cele trei posibilitati de preluare pe care le are pe masa acum sa se concretizeze in 2012.

Tot anul viitor, in martie, Medsana are in plan deschiderea unei noi clinici, in Bucuresti, in urma unei investitii totale de 700.000 de euro. De altfel, odata cu criza, conducerea Medsana a decis concentrarea afacerilor pe Capitala, o piata pe care Chaniotis o vede ca fiind aproape de saturare.

„Axarea pe Bucuresti este influentata de criza. Avem in Bucuresti un nume, plus ca nu am fost presati de cresterea de profituri, asa cum este in cazul operatorilor de servicii medicale private care au in actionariat fonduri de investitii”, precizeaza Chaniotis.

In plus, anul viitor Medsana va face investitii in clinicile existente, in achizitionarea de aparatura medicala, precum si in largirea serviciilor de biologie moleculara si genetica din cadrul laboratorului de analize medicale.

In momentul de fata, Medsana are un grad de indatorare de 0%. Este un mare avantaj in perioada aceasta”, spune Chaniotis.

Medsana anunta, in urma cu mai bine de trei ani, planul de a deschide un spital cu 200 de paturi, in nordul Capitalei. Acum, proiectul este pus „pe hold" si va fi reluat doar cand contextul economic va deveni unul favorabil unei astfel de investitii. „Avem si planul, si terenul, dar proiectul este oprit de trei ani din cauza amplificarii crizei, in urma deciziei grupului”, spune Chaniotis, etichetand o astfel de investitie drept prea riscanta in actualul context economic.

Medsana a avut planuri si de preluare a unui spital privat in 2009. Este vorba despre Euroclinic, spital care a fost vandut in 2010 de Eureko (Olanda) catre Regina Maria, intr-o tranzactie estimata la 30 de milioane de euro.

Declicul, odata cu asigurarile private de sanatate

De la deschiderea primei clinici, in 1996, si pana acum, Medsana a ramas in proprietatea aceluiasi grup. Medsana este filiala locala a Athens Medical Center (Grecia) si Asklepios Cliniken (Germania), grup infiintat in urma cu mai bine de 25 de ani si care in prezent opereaza un lant de clinici specializate si spitale in Europa si in SUA.

Grecii s-au hotarat sa investeasca in Romania in condiitile in care piata locala semana, in 1995, foarte mult cu cea de acolo din anii 1980. La fel ca si aici, si sistemul sanitar grec se confruntase cu probleme de subfinantare si de exod al medicilor spre alte tari. „Seful grupului Athens spunea, la inceput, cand Grecia se lupta si cu o puternica migratie a medicilor spre strainatate, ca-si dorea sa inlocuiasca usile avioanelor cu cele ale spitalelor sale. Si a reusit”, afirma Chaniotis.

Sectorul privat de servicii medicale s-a dezvoltat exploziv in Grecia catre anii '90, pe fondul sistemului de asigurari de sanatate private. Asiguratorii privati sunt clientii numarul unu acolo. Nu acelasi lucru s-a intamplat in Romania, unde piata asigurarilor de sanatate private poate fi catalogata embrionara, in conditiile in care nu exista o delimitare clara a pachetului de servicii medicale decontate de stat.

Situatia s-ar putea schimba radical de anul viitor, odata cu intrarea in vigoare a unei noi legi a sanatatii. In contextul ei, se vorbeste despre introducerea caselor private de sanatate si a pachetului minim de servicii decontate de stat, asteptat de multi ani. Ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, a declarat in repetate randuri ca pachetul de servicii decontate de stat va fi definitivat pana la finele anului curent.

In ciuda schimbarilor preconizate in sistemul sanitar public, problema principala, cea a subfinantarii, ramane. In linie cu alocarile din anii precedenti, Sanatatea va avea, in 2012, un buget de 5,46 miliarde de lei, adica circa 4% din PIB, la fel ca tarile africane sarace.

Lumea din Romania nu intelege ca serviciile medicale sunt extrem de scumpe. Preturile de aici, in clinicile private, sunt mult mai mici decat cele practicate in Europa. In Grecia, de exemplu, o consultatie costa 50 de euro, iar o ecografie – 150 de euro”, exemplifica seful Medsana.

Pe de alta parte, Chaniotis remarca si o scadere de 7-10% a veniturilor medii ale pacientilor fara abonament. „Din lipsa de disponibilitate financiara, pacientii incearca sa acopere cat mai multe servicii de la stat, iar pentru restul sa apeleze la privat, deci este vorba despre un mix privat-stat. Exploateaza la maximum CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate – n.r.)”, explica seful retelei de clinici.

In plus, si segmentul abonamentelor a suferit in perioada de criza; toate companiile au incercat sa isi reduca din costuri, iar unele dintre ele au limitat serviciile de sanatate incluse in abonament.

In ultimii doi ani, am observat taieri de costuri in segmentul de abonamente. S-au «customizat» pachetele de servicii cerute, s-au selectionat nise. Inainte, erau incluse toate serviciile, acum se cere mai ales profilaxie”, observa Chaniotis. Singurele companii care au continuat sa ofere angajatilor lor abonamentele „full option” au fost cele din IT, mai putin atinse de criza, precizeaza seful Medsana.

Compania va incheia anul cu o cifra de afaceri de 5,5 milioane de euro, in crestere cu 10% fata de 2010, pe fondul sporirii numarului de clienti de tip fee-for-service (persoane fizice care platesc pentru serviciul de care beneficiaza), potrivit estimarilor lui Vassilis Chaniotis. De altfel, ponderea persoanelor fizice este de 65% din totalul afacerilor, pe cand abonamentele inseamna restul de 35%.

In 2010, Medsana Bucharest Medical Center a afisat afaceri de 21,92 milioane de lei (circa 5,48 mil. euro) si pierderi de 181.368 de lei, cu un numar mediu de 149 de angajati.

Perspectivele pentru 2012 nu sunt prea optimiste. Seful Medsana vorbeste despre un an greu, marcat de scaderea puterii de cumparare, dar si de intensificarea concurentei pe piata serviciilor medicale private. In aceste conditii, piata va creste cu maximum 10%, un ritm redus fata de investitiile realizate, apreciaza Chaniotis.

Medsana isi propune ca anul viitor sa obtina o crestere de 7% a cifrei de afaceri, luand in considerare numarul actual de clinici. „Gradul de predictibilitate este destul de scazut, dar afacerea din Romania este 100% sustenabila, orice s-ar intampla in Grecia”, subliniaza Chaniotis.

Medsana are 175 de angajati full-time, precum si 140 de medici colaboratori in cele trei clinici pe care le detine. In total, 400 de pacienti vin sa se trateze la Medsana in fiecare zi, iar numarul abonatilor este de 12.000, potrivit informatiilor furnizate de companie.

In afara de Medsana, alte mari lanturi de clinici mai sunt operate si de MedLife (care are si spitale), Regina Maria (care are si spitale), Euromedic, Medicover, Sanador (care are un spital) Gral Medical, dar si de altii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri