Am intrat intr-un ciclu in care expansiunea de dragul expansiunii nu mai face parte din joc. Companiile au inceput sa se retraga in pietele pe care le cunosc cel mai bine, in conditiile in care accesul la finantare este tot mai greu. In acest peisaj, cum mai poate Romania sa faca iarasi cu ochiul noilor investitori?
Investitiile straine directe s-au erodat anul trecut cu 13,6% fata de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro. Valoarea a asjuns astfel la minimul ultimilor noua ani, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei.

Doi oameni conectati la mediul de afaceri actual – Alexandra Gatej, presedintele Camerei de Comert Americane, si Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners. Doua voci care vorbesc despre doua Romanii diferite – una inca atractiva pentru investitorii straini, o alta arhaica si care a pierdut legatura cu noile puteri ale scenei mondiale, acele tari de unde vor veni in viitor banii. Si totusi unde ne aflam pe harta noii economii?

Chiar daca ii acorda Romaniei un zece pentru potentialul investitional, presedintele AmCham nu ezita sa sublinieze importanta pe care o are competenta la nivel decizional si excluderea populismului pentru business. Aceste doua elemente, coroborate cu o infrastructura mai buna si o ajustare a contributiei pe munca, ar putea stimula apetitul oamenilor de afaceri in zone cu potential – manufactura, IT, exploatarea resurselor, agricultura si energie – si care reprezinta avantaje competitive.

"Exista o mare incertitudine in ceea ce priveste soarta Europei. Oamenii de business nu o vocalizeaza pentru ca ei sunt obligati sa isi vada de treaba. Important este care va fi jocul si ce se va intampla cu statele in dificultate. Daca Europa va alege sa salveze numai vedetele atunci si corporatiile vor urma acest joc si nu va mai conta potentialul Romaniei. E ca intr-o familie – cand este rau inchidem usile, consumam si cheltuim mai putin. Cred ca acum in Europa a aparut frica”, afirma Alexandra Gatej.

O parere similara vehiculeaza si Doru Lionachescu, in a carui viziune companiile incep sa se retraga in pietele pe care le cunosc cel mai bine. In plus, marii investitori nu vor mai veni din America si Europa Occidentala, ci provin din alte lumi, pe care noi romanii nu le cunoastem sau nu le-am apreciat.

"Trebuia sa ne pozitionam de foarte mult timp catre zonele in care sunt bani, ori banii sunt in alta parte - in Asia, Orientul Mijlociu, Rusia. Noi nu am inteles mersul geopolitic. Operam intr-un autism economic foarte detrimentar, nu avem antenele indreptate corect spre lume”, considera Lionachescu.

Desi este de acord ca Romania sta sub semnul conjuncturii internationale, acesta vorbeste transant despre cei trei ani de criza pierduti, in care aparatul de stat nu s-a restructurat, nu s-au facut privatizari, iar coruptia in privinta achizitiilor publice este ingrozitoare.

"Economia noua trece pe langa noi ca acceleratul, noi suntem doar cumparatori. Cand vom renunta la iluzia ca suntem buricul pamantului, ca toti abia asteapta sa vina aici, vom trece la lucruri mai realiste”, mai spune Doru Lionachescu.

Totodata, acesta este de parere ca Romania nu are o "noua economie", ci mai degraba "mici insulite de inovatie" in zona IT.

"Cand toata lumea are Apple, Google, giganti in IT, aviatie, auto, Romania exporta aceleasi lucruri ca in urma cu 20 de ani – otel de la ArcelorMittal si Dacii. Nu trebuie sa ne iluzionam – Romania este o tara arhaica, decuplata de trendurile mondiale si in care aceasta economie noua, globalizata, bazata pe inovatie si educatie este doar o insula", declara Lionachescu.

Situatia este dezastruoasa, iar cele mai recente sunt alarmante si ar trebui sa declanseze un cod rosu la nivelul guvernantilor: investitiile straine atrase de Romania anul trecut reprezinta minimul ultimilor noua ani, fiind sub nivelul inregistrat in 2003, de 1,946 miliarde de euro.

Cel mai ridicat nivel al investitiilor straine directe s-a inregistrat in anul 2008 - 9,496 miliarde de euro. Intre 2003 si 2006 Romania a inregistrat in fiecare an cresteri ale investitiilor straine, acestea ajungand la 5,183 miliarde de euro in 2004, la 5,213 miliarde de euro in 2005 si 9,056 miliarde de euro in 2006. In 2007 a avut loc o diminuare a capitalului strain investit in Romania, la 7,25 miliarde de euro, urmat de o crestere la nivelul record din 2008.

Incepand cu anul urmator, valoarea indicatorului s-a deteriorat, investitiile scazand abrupt pana la 3,48 miliarde de euro in 2009 si la 2,2 miliarde de euro in 2010.

Cu o economie minuscula (contribuim cu sub 1% din PIB al Uniunii), Romania nu poate influenta mersul lucrurilor. In plus, nu detinem o nisa in care sa fim recunoscuti si cu care sa fim identificati, mai sustine oficialul Capital Partners.

"Din pacate te gandesti la cersetori. Cand spune cineva Elvetia te gandesti ori la ceasuri ori la ciocolata, cand spui Germania la masini, SUA la Apple. Chiar si in cazul tarilor mai mici: cand zici Luxemburg sau Liechtenstein te gandesti la servicii financiare, cand zici Cipru zici offshore insa zici CEVA. Noi nu ne gasim drumul in aceasta competitie", considera Doru Lionachescu.

O solutie in acest scenariu propusa de Alexandra Gatej este dezvoltarea capitalului romanesc.

"Cultura economica a acestei tari este facuta de corporatii, care prin natura lor sunt oportuniste. Capitalul corporatist este unul migrator. Vorbiti cu orice intreprinzator – de la cel care are o brutarie la colt de strada pana la cel care are o companie de IT – sa vedeti cat de descurajati sunt din cauza unui sistem de taxe care este parca gandit impotriva lor", spune Gatej.

In plus, presedintele AmCham sustine o ajustare a contributiei pe munca. "Ca investitori ne-am dori sa vedem taxe cat mai mici. O taxa de 44% nu stimuleaza munca, o inhiba. Prin natura noastra latina trebuie sa fim stimulati sa muncim. Nu avem vocatia muncii in folosul proprii si al comunitatii asa cum este cazul germanilor. Nu avem cultura muncii si atunci ea trebuie stimulata prin elemente foarte practice precum o taxa pe munca foarte mica", adauga Gatej.

In final, totul se rezuma la a recunoaste ca avem o problema si in a iesi din acest joc al negatiei, crede Doru Lionachescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri