Companiile ExxonMobil (SUA) si OMV Petrom au inceput forajul de explorare in Marea Neagra, la prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc.


„Sonda Domino-1 este situata in blocul Neptun, la 170 de kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1.000 de metri si va fi forata cu tehnologie de ultima generatie", potrivit unui comunicat de presa emis de OMV Petrom.

Operatiune de foraj vor dura aproximativ 90 de zile, potrivit companiei. Oficialii acesteia precizeaza ca forajul de explorare, in special in astfel de zone neexplorate din Marea Neagra, poate conduce sau nu la o descoperire.

„Explorarea in ape de mare adancime implica riscuri investitionale mari si necesita investitii de mai multe sute de milioane de dolari, dar un eventual succes ar schimba fundamental perspectivele sectorului energetic romanesc", a declarat Johann Pleininger, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie.

Daca se va confirma o descoperire comerciala, dezvoltarea ulterioara a perimetrului Neptun va avea un impact industrial, social si economic pozitivi semnificativ asupra Romaniei, estimeaza OMV Petrom.

In noiembrie 2008, OMV Petrom si ExxonMobil au incheiat o intelegere privind explorare, in comun, a potentialului de hidrocarburi a zonei de mare adancime din perimetrul Neptun.

Alte companii care cauta petrol si gaze in Marea Neagra sunt Lukoil si Ventures Europe.

Proiect de miliarde de dolari

Etapa de dezvoltare si productie a perimetrului petrolier Neptun din Marea Neagra ar putea presupune costuri de 3-10 miliarde de dolari, daca faza de explorare se va incheia cu succes, potrivit lui Ian Fischer, directorul general al ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), filiala a ExxonMobil.

Perimetrul Neptun are o suprafata de circa 9.000 de kilometri patrati in ape cu o adancime care variaza de la 50 la 1.700 de metri.

Petrom, cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, are activitati in sectoarele de explorare, productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie.

Pe piata distributiei de produse petroliere, Petrom este prezent in Romania, Republica Moldova, Bulgaria si Serbia printr-o retea de 800 de statii, operate sub brandurile Petrom si OMV.

Petrom construieste in prezent o centrala electrica pe gaze de 860 MW la Brazi si a inceput operatiunile comerciale din parcul eolian Dorobantu, care are o capacitate de 45 MW.

In 2010, grupul Petrom a inregistrat o cifra de afaceri de 4,4 miliarde de euro si un profit inainte de dobanzi si impozite de 709 milioane de euro.

OMV Petrom este detinuta, in proportie de 51%, de grupul austriac de petrol si gaze OMV. Ceilalti actionari sunt Ministerul Economiei (20,64%), Fondul Proprietatea (20,11%), Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (2,03%), iar 6,21% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

ExxonMobil este cea mai mare companie de petrol si gaze naturale listata public.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri