Piata de M&A (fuziuni si achizitii) din Romania a fost anul trecut de 909 milioane dolari (700 mil. euro), in declin cu 28% fata de 2010, potrivit unui studiu Ernst&Young (E&Y). Dinamica este contrazisa de rezultatele unui raport de piata realizat de Capital Partners si publicat in exclusivitate de wall-street.ro.

Barometrul M&A

La aceasta valoare se adauga 851 milioane de dolari (655 mil. euro), ceea ce reprezinta tranzactii realizate la nivel international si care au implicat operatiuni sau subsidiare din Romania. In 2010, piata fuziunilor si achizitiilor a totalizat 1,264 miliarde de dolari, potrivit Ernst&Young (E&Y).

Spre comparatie, piata romaneasca de fuziuni si achizitii a crescut de circa 2,4 ori in volum in 2011 fata de anul anterior, pana la 727 milioane euro, releva un raport de piata realizat de Capital Partners. Potrivit acestui studiu, numarul de tranzactii incheiate si confirmate anul trecut a ajuns la 107, in crestere cu aproape 50% fata de 2010.

Discrepantele dintre rezultatele celor doua studii rezida din metodologiile diferite utilizate de companiile de consultanta in monitorizarea tranzactiilor.

Cumparatorii "seriosi" domina piata

Totusi, un lucru este clar potrivit ambelor companii: piata de fuziuni si achizitii nu si-a revenit in 2011 si continua sa arate diferente mari intre asteptarile de pret ale vanzatorilor si cele ale cumparatorilor. In continuare piata este complet dezechilibrata in favoarea putinilor cumparatori cu adevarat seriosi. “Foarte multi nu fac decat exercitii de citire periodica a pietei, nu au de fapt nici intentia si nici curajul de a incheia o tranzactie. Cred ca anul trecut a marcat o usoara apropiere a asteptarilor de pret ale celor doi jucatori, dar si o polarizare tot mai accentuata a ecosistemului in companii foarte bune, dar care nu sint disponibile la vanzare, si companii care nu sint interesante la niciun pret”, a declarat pentru wall-street.ro Doru Lionachescu, partener principal al casei de investitii Capital Partners.

Anul trecut a reflectat o piata a tranzactiilor de marime mica, de sub 10 milioane de dolari", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta si audit.

Numarul tranzactiilor a crescut fata de 2010, de la 114 la 120, insa a scazut ponderea cazurilor in care au fost anuntate valorile la care au fost incheiate afacerile, potrivit Ernst&Young.

Astfel, anul trecut valoarea tranzactiei a fost facuta publica in 54 de contracte, adica doar 45% din total, fata de 55% in 2010.

Valoarea agregata a acestor tranzactii a fost anul trecut de 383 milioane de dolari, in scadere cu 46% comparativ cu 712 milioane de dolari in anul precedent.

Raportat la numarul de tranzactii finalizate, piata autohtona de fuziuni si achizitii a intregistrat o crestere de 5% in 2011 fata de 2010. Ne situam insa in topul celor mai active piete din Europa Centrala si de Sud- Est, cu 120 de tranzactii in 2011", spune Cornelia Bumbacea, partener si director al departamentului de asistenta in tranzactii Ernst&Young.

Sectoarele cele mai active au fost productia (20 de tranzactii), telecomunicatiile si media (14), sectorul imobiliar (13), industria energetica si miniera (11), sectorul medical si cel de IT si servicii (fiecare cu cate 9).

In functie de valoarea medie a tranzactiei, sectorul de retail a dominat piata, urmat de industria energetica si miniera.

Cea mai mare tranzactie din anul precedent a fost preluarea Auto Italia Showroom de catre Mediterranean Car Agency din Israel pentru 28,56 milioane de dolari. In top zece al celor mai mari tranzactii se mai regasesc preluarea de catre CEZ a TMK Hydroenergy Power, in schimbul a 28,27 milioane de dolari, achizitia centrului comercial City Mall (24,29 milioane de dolari) si a retailerului de electronice si electrocasnice Flanco (23,38 milioane dolari).

Pe urmatoarele pozitii se afla preluarea de catre operatorul german de servicii de dializa Diaverum a noua clinici Polisano, tranzactie estimata de E&Y la 19,49 milioane de dolari.

"Speram intr-un an 2012 mult mai activ decat anul precedent, cel putin prin prisma tranzactiilor de capital si a privatizarilor planificate de statul roman. Desi exista in continuare un interes crescut din partea investitorilor strategici, precum si din partea fondurilor de investitii care scaneaza in mod sistematic piata romaneasca, nu intotdeauna criteriile lor de marime si performanta sunt indeplinite de societatile romanesti", a adaugat Bumbacea.

Ce urmeaza in 2012?

Cele mai mari tranzactii care sunt asteptate sa fie realizate in 2012 ar putea fi preluarea Azomures si a subsidiarei sale, Chimpex, de catre
traderul elvetian de ingrasaminte si cereale Ameropa, precum si privatizarea Cupru Min Abrud, a carei finalizare este prevazuta pentru aceasta primavara.

Raportat la regiunea Europei Centrale si de Sud-Est, Turcia (272), Polonia (254) si Romania (120) se afla in top trei dupa numarul de tranzactii realizate - 1.116, in valoare de 49,5 miliarde dolari. Fata de 2010, valoarea tranzactiilor incheiate in regiune a crescut cu 48%.
In functie de valoarea tranzactiilor, Polonia se afla pe primul loc, cu 21,2 miliarde de dolari, urmata de Turcia, cu 13,7 miliarde de dolari, si Cehia, cu 4,2 miliarde de dolari.

Principala caracteristica a lui 2012 va ramane dez-investirea multinationalelor, iesirea investitorilor mari din pietele periferice, cu demografie nefavorabila si cu perspective de crestere economica neglijabile. “Romania, din pacate, se inscrie in aceasta categorie”, puncteaza Doru Lionachescu. A doua particularitate va fi contractia multiplilor de tranzactionare si cantonarea deal-urilor in zona sumelor mici/medii, pentru care cumparatorul nu are nevoie de finantare, care oricum va fi extrem de dificil de obtinut. “A treia caracteristica e mai mult o speranta personala – imi doresc sa vad mai multa initiativa din partea capitalului romanesc de a forta consolidari sectoriale si de a inlocui eventualii investitori straini care in mod cert, cum spuneam, vor continua sa se retraga din Romania”.

In continuare piata este complet dezechilibrata in favoarea putinilor cumparatori cu adevarat seriosi. “Spun seriosi pentru ca foarte multi nu fac decat exercitii de citire periodica a pietei, nu au de fapt nici intentia si nici curajul de a incheia o tranzactie. Cred ca anul trecut a marcat o usoara apropiere a asteptarilor de pret ale celor doi jucatori, dar si o polarizare tot mai accentuata a ecosistemului in companii foarte bune, dar care nu sint disponibile la vanzare, si companii care nu sint interesante la niciun pret”.

Problema majora ramane in Romania capacitatea de a oferi la vanzare, dupa trei ani de criza teribila, companii cu adevarat atractive pentru investitori (bine conduse, bine capitalizate, cu perspective robuste de crestere intr-o tara pe ansamblu marginal pozitiva macroeconomic, dar si la pret rezonabil). Doru Lionachescu opineaza ca aceasta provocare va domina piata romaneasca de M&A si in 2012, putand deveni chiar o problema de supravietuire pentru fondurile de private equity, de exemplu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri