Situatia companiilor din sectorul de constructii reflecta indeaproape tendintele economice mondiale, regionale si nationale. Intr-un moment in care economia mondiala este caracterizata de divergente intre tari, cu recesiune in zona euro, exista diferente semnificative intre tari si subsectoare, sectorul de constructii fiind afectat semnificativ de criza din 2009 si in 2011 camd aveau inca loc numeroase incidente de plata, potrivit estimarilor asiguratorului de credit Coface.
Sectorul constructiilor din Romania

Cei mai importanti factori care au afectat sectorul constructiilor in 2011 au fost:

• Cererea redusa din partea populatiei care se afla intr-un proces de ajustare la raportul mai ridicat dintre serviciul datoriei si venituri, rezultat din cresterea dobanzilor si scaderea incasarilor
• Sprijinul fragil de finantare din partea sectorului bancar, investitiilor straine si guvernamentale


Perspectivele de revigorare in acest sector sunt rezervate, in conditiile in care se observa ingreunarea accesului la imprumuturile in valuta. Astfel, conform noului regulament BNR care va intra in vigoare incepand cu luna Februarie 2012, se impune un avans de cel putin 25% pentru creditele imobiliare in euro si respectiv minim 40% pentru creditele in alte valute straine, rambursarea creditelor de consum in mai putin de 5 ani si garantii aferente de cel putin 133% din suma imprumutata.

Criza financiara a cauzat ajustari semnificative in acest sector. Astfel, conform ultimelor date publicate de INS, numarul de companii active din sectorul constructiilor s-a redus -16% in 2010 comparativ cu 2008. In aceeasi perioada analizata si pentru acelasi sector, numarul mediu de salariati s-a redus cu -29%, cifra de afaceri s-a contractat cu -21%, iar rezultatul brut al exercitiului s-a prabusit cu -80,51%.

Conform INS, numarul de constructii finalizate in primele trei trimestre din 2011, a scazut cu -9,5% fata de aceeasi perioada a anului anterior si cu -23,8% fata de primele noua luni din 2009. Perspectivele privind evolutia acestui indicator in 2012 sunt de stabilizare, in conditiile in care constructiile autorizate in primele 11 luni ale anului 2011 au fost in scadere cu -4,6% fata de aceeasi perioada a anului 2010 si cu -17,2% comparativ cu anul 2009.


In aceste conditii, 2.528 de companii din sectorul constructiilor au fost raportate de ONRC cu mentiuni de insolventa in primele 10 luni din 2011, in scadere cu doar -1,29% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Astfel, dupa comertul cu ridicata si comertul cu amanuntul, sectorul constructiilor inregistreaza cele mai multe insolvente in 2011.

Singurele semnale pozitive sunt cele observate comparativ cu restul tarilor din UE. Astfel, in noiembrie 2011, Romania a inregistrat cea mai mare crestere din UE a volumului lucrarilor de constructii, comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, avansul fiind de 16,9% in serie bruta si 14% in serie ajustata.

Sensibilitatea la conditiile economice specifice pentru fiecare piata si sector

Intensitatea activitatii din sectorul de constructii variaza in conformitate cu impactul crizei asupra economiei din tara respectiva si in conformitate cu conditiile economice care variaza de la un subsector la altul.

Activitatea este puternica pe pietele emergente care compenseaza dezvoltarea deficitara, iar acest lucru este deosebit de favorabil pentru anumite subsectoare, precum lucrarile publice si constructiile private si institutionale non-rezidentiale. Dimpotriva, activitatea pe pietele dezvoltate este fie moderata fie stagnanta, cu diferente deosebit de mari in sectorul constructiilor rezidentiale legat de diferentele demografice, mediile economice, termenii de credit, legislatia fiscala, stocurile de locuinte vacante si preturi.

Acest climat economic fragil si variabil, combinat cu schimbarile comenzilor din sectorul public si ale regulamentelor si fluctuatiei costurilor materialelor si a cererii, explica sporirea numarului de incidente de plata in primele luni ale crizei din 2008 si din nou din octombrie 2011 pana in prezent.

Constructiile din Europa vor depinde de planurile de austeritate din 2012

Dupa un declin de 3 ani si o scadere de 17% a activitatii in aceasta perioada, sectorul european de constructii aproape s-a stabilizat in cele din urma in 2011, in special in subsectorul rezidential, in ciuda diferentelor dintre tarile europene care pot fi impartite in 3 grupe:

Prima grupa este una in care constructiile au suferit cel mai mult si unde recuperarea va dura.
Irlanda, Islanda, Spania, Danemarca, Olanda, Grecia si Europa Centrala au fost afectate de cheltuieli semnificative in preturi si aprovizionari si aici continua sa existe un numar mare de incidente de plata.

A doua grupa, Marea Britanie, Franta, Belgia si Italia, a suferit mai putin in urma crizei si unele afaceri chiar si-au revenit in 2010. In ciuda acestui lucru, un nou declin a aparut din cauza persistentei preturilor excesiv de mari. Incidentele de plata sunt inca larg raspandite, in special in Marea Britanie, unde numarul falimentelor corporative este cel mai semnificativ.

In Franta, companiile se confrunta cu o concurenta dura si se lupta sa castige contracte, chiar daca acest lucru inseamna uneori reducerea marjelor, luand in considerare cresterile de preturi la materiile prime. Au existat mai putine falimente in primul trimestru al anului 2011 decat in primul trimestru din 2010, desi numarul ramane mult mai mare decat inainte de criza.

A treia grupa este alcatuita din tari europene unde criza nu a afectat sectorul de constructii: Germania, Austria, Norvegia, Suedia, Finlanda si Polonia. Cu toate acestea, numarul falimentelor este mai mare decat in oricare alte sectoare, afectand in principal companiile a caror activitate este regionala si care activeaza intr-un singur sector.

Pentru 2012, Coface estimeaza un foarte modest progres in constructii in Europa, daca revenirea segmentului de locuinte va continua. Sectorul de constructii va fi insa afectat de planurile de austeritate. Lucrarile publice si constructiile institutionale sunt estimate sa stagneze sub influenta restrictiilor de buget. Constructiile de spatii de afaceri si industriale vor fi probabil afectate de nesigurante economice.

America de Nord - diferenta mare intre SUA si Canada

In Statele Unite, preturile scazute combinate cu costurile mari au slabit intregul sector.
Investitiile in constructii au scazut cu 2%, in primele 11 luni ale anului 2011. Desi declinul afecteaza majoritatea subsectoarelor, noul segment de constructii a fost deosebit de slabit.

Constructiile non-rezidentiale continua sa sufere din cauza dificultatilor bugetare ale statelor si oraselor. In Canada, revenirea usoara demarata la inceputul anului 2010 explica nivelul scazut al incidentelor de plata inregistrate de Coface. O scadere abrupta este estimata insa in segmentul de locuinte in 2012 ca urmare a introducerii unor conditii mai stringente de acces la credite.

Asia-Pacific: revenire a activitatii

Constructiile din zona Asia-Pacific sunt relativ satisfacatoare. Activitatea este estimata sa-si revina destul de bine in 2012 in Japonia si Noua Zeelanda, ambele afectate de dezastre climatice, ca reactie la necesitatea de a construi. In Australia, pe termen scurt, nesigurantele economice vor afecta probabil dinamismul sectorului, insa activitatea este estimata sa-si revina pe termen mediu datorita unor conditii demografice favorabile.

Cazul Chinei
Vanzarile au scazut in China in urma masurilor luate de autoritati pentru a calma piata proprietatilor, in special ca urmare a restrictiilor imprumuturilor bancare pentru acest sector. Scaderea vanzarilor, ajustarile de preturi si nivelurile sporite de stocuri sunt estimate sa conduca la o usoara scadere a activitatii in segmentul rezidential privat, insa acest fenomen va fi partial compensat de lansarea unui nou program de constructii de locuinte sociale publice.

Boom-ul in constructii a favorizat aparitia unor jucatori de clasa mondiala in China, nu doar in ceea ce priveste companiile de constructii, ci si intre producatorii de materii prime si utilaje. Acesti nou-veniti sunt din ce in ce mai activi in zonele emergente, in special in Africa si Orientul Mijlociu.

Grupul Coface, lider mondial in asigurarile de credit, ofera companiilor din toata lumea solutii pentru gestionarea creantelor comerciale. In 2010 Grupul a raportat o cifra de afaceri consolidata de 1,6 miliarde de euro. 6.400 de angajati din 66 de tari furnizeaza servicii locale in toata lumea. In fiecare trimestru, Coface isi publica evaluarile de risc de tara pentru 156 de tari, pe baza cunostintelor sale unice asupra comportamentului de plata al companiilor si pe baza expertizei celor 250 de agenti de asigurare ai sai.

In Franta, Coface gestioneaza garantii publice in numele statului francez.

Coface este o sucursala Natixis, avand capital social (de categoria 1) de 16,8 miliarde de euro la sfarsitul anului 2010.

Foto: freedigitalphotos.net






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri