Cifrele provizorii ale recensamantului realizat anul trecut releva o scadere de peste 10% a numarului de locuitori in ultima decada, un declin extrem de ingrijorator, apreciaza Dragos Damian, CEO-ul producatorului de medicamente Terapia Ranbaxy, care insa se declara rezervat in privinta exactitatii datelor colectate in procesul de recenzie.
„Plecand ipotetic de la premisa ca datele sunt corect colectate si procesate, o cadere populationala de 10% este extrem de ingrijoratoare. Probabil ca specialistii in domeniu ar trebui sa iasa la rampa si sa explice ce consecinte vin cu aceste descoperiri si care sunt proiectiile pentru urmatorii 10-20 de ani”, spune Dragos Damian (foto) pentru wall-street.ro.

Datele se coreleaza insa si cu cele referitoare la consumul de medicamente, in conditiile in care in perioada 2007-2011 s-a constata, in volume, o evolutie medie ponderata de -2,5%, anul trecut utilizandu-se cu circa 45 de milioane de cutii mai putine decat cu 4 ani inainte.

Dragos Damian afirma ca odata cu noile date ale recensamantului va privi cu mai multa atentie volumele de consum fata de consumurile valorice. Pana acum, seful producatorului de medicamente a lucrat cu datele statistice din 2002, care indicau pentru Romania o populatie de 21,7 milioane de locuitori, dar si cu cele specifice industriei. Ca exemplu, consumul de medicamente este ilustrat mai bine de indicatori volumici in zile de tratament sau in indicatori de penetrare a produselor generice.

„Consumul de medicamente are un rol covarsitor asupra sperantei de viata. Datele europene arata o relatie liniara tipica intre speranta de viata si calitatea vietii in raport cu utilizarea medicamentelor”, puncteaza Damian.

Astfel, Franta cheltuie 500 euro/capita/an, speranta de viata fiind de aproape 81 de ani. Italia si Suedia cheltuiesc peste 450 euro/capita/an, locuitorii celor doua tari avand o speranta de viata de aproape 80 de ani. In Romania insa, unde cheltuielile pentru medicamente per capitan sunt de sub 100 euro/an, speranta de viata este de circa 73 de ani.

„Asta demonstreaza ca exista diferente radicale de acces si cost la terapii in Europa, care nu are legatura cu industria farmaceutica in general, ci mai degraba cu disponibilitatea guvernelor de a investi in sanatate”, subliniaza CEO-ul.

Pe de alta parte, argumenteaza Damian, sunt si o serie de oportunitati care trebuie luate in strategia de business in contextul datelor noi de la recensamant. Este vorba despre aparitia unei noi legi a sanatatii, prin care piata serviciilor medicale ar fi recapitalizata de asiguratorii privati, de o mai mare disponibilitate a populatiei pentru coplata, precum si de iesirea de sub patent a unor molecule care va oferi pacientilor acces la tratamente generice, cu preturi mai mici decat cele originale.

In prezent, Ministerul Sanatatii deruleaza consultatii cu asociatii de medici, pacienti, companii farmaceutice si de asigurari private, precum si cu reprezentanti ai societatii privind elaborarea unui nou proiect de lege in sanatate. Un prim proiect al noii legi a sanatatii, lansat in dezbatere publica la final de 2011, a fost retras de ministrul Sanatatii la solicitarea presedintelui Traian Basescu din 13 ianuarie 2012.

Noul proiect de lege ar urma sa fie elaborat de un grup de lucru intr-un interval de maximum 6 luni. El va fi supus dezbaterii publice 30 de zile, iar apoi inaintat Guvernului si Parlamentului in scopul dezbaterii pentru aprobare.

Sursa foto: Agerpres.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri