Factori precum scaderea numarului de locuitori si imbatranirea populatiei din Romania trag semnale de alarma pe piata locala a muncii. In acest context, angajatorii trebuie sa ia o serie de masuri, de la crearea de noi locuri de munca la atragerea romanilor care au emigrat inapoi in tara, potrivit companiei de recrutare Manpower.
„In contextul schimbarilor demografice care se manifesta la nivel global, scaderile considerabile ale volumului populatiei reprezinta si in Romania un fenomen important. O serie de statistici ale Secretariatului Natiunilor Unite arata ca pana in 2050 una din cinci persoane la nivel global va avea 60 de ani sau peste. Imbatranirea populatiei este un trend confirmat atat pe plan mondial, cat si in tara noastra. Realizand o corelare a scaderii populatiei cu imbatranirea acesteia, perspectiva devine ingrijoratoare”, se arata intr-un comunicat Manpower.

In acest context, ar trebui adoptate constant masuri care sa combata acest fenomen demografic si care sa asigure stabilitatea pietei muncii din punct de vedere al disponibilitatii personalului.

Problema scaderii populatiei - dificultate de ordin cantitativ - este dublata de o dificultate de ordin calitativ conform studiului privind Deficitul de Talente 2011, realizat de ManpowerGroup, care releva ca unu din trei angajatori la nivel global are dificultati in acoperirea pozitiilor deschise din cauza lipsei de personal care sa detina competentele potrivite (in crestere cu trei puncte procentuale fata de 2010).

Mai mult, rezultatele provizorii ale recensamantului desfasurat la finele anului trecut in Romania confirma directia in care piata muncii locale se indreapta de ceva vreme, respectiv lipsa strategiilor de motivare si retentie a personalului valoros duce la decizia acestuia de a emigra catre piete mai mature din punct de vedere al conditiilor si beneficiilor profesionale.

„Cu toate ca o strategie eficienta ar fi sa ne concentram asupra tinerilor care se pregatesc sa intre in campul muncii, un numar semnificativ de cercetari intreprinse la nivel global indica o tendinta descendenta privind disponibilitatea acestora de a se angaja. In continuare sunt preponderente unele dificultati in ceea ce priveste integrarea si motivarea fortei de munca tinere, care are tendinta de a pune un accent mai mare pe flexibilitate, in detrimentul stabilitatii”, potrivit Manpower.

In prezent, lumea muncii se restructureaza in functie de doua tendinte: cresterea sectorului de servicii si micsorarea segmentului de populatie activa. Pentru a rezolva aceasta problema, guvernele si organizatiile trebuie sa gaseasca o solutie prin care sa extinda forta de munca.

„Munca intr-adevar flexibila, policitile care sustin crearea de noi locuri de munca, prioritizarea educatiei si atragerea romanilor, care au emigrat, inapoi in tara pot fi solutii viabile pentru viitorul societatii si economiei romanesti”, se arata in comunicat companiei de recrutare.

„Avem tot mai putini copii in Romania, pe care ii asteapta in mod inevitabil un sistem de invatamant subfinantat, din care profesorii vor sa plece – nu este greu de anticipat ce va urma in anii 2020-2030 daca nimic nu se schimba in urmatorii cinci – zece ani.” a spus Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.

Mai mult decat atat, sistemul social si piata muncii sunt afectate si de efectele fenomentului de imbatranire a populatiei. Astfel, raportul pensionari-salariati la nivel national este unul descurajant, intrucat estimarile recente arata ca aproximativ 4,9 milioane de pensionari depasesc volumul de 4,2 milioane de salariati ai sistemelor public si privat, iar in urmatorii ani acest decalaj va creste. In concluzie, sistemul de asigurari sociale risca sa fie doborat in lipsa unui plan viabil de revigorare – prin integrarea / reintegrarea in campul muncii a unui numar cat mai mare de persoane apte de munca pe baza de contract.

Astfel, problemele privind diminuarea numarului de locuitori, corelat cu evolutia nu tocmai favorabila a celorlati indicatori demografici, vor afecta intreg sistemul social, economic si de afaceri din Romania, in cazul in care nu se va proceda la un plan riguros de masuri, atat din partea autoritatilor, cat si din initiativa mediului privat.

Totodata, piata locala a muncii si nu numai, inca resimte efectele produse de recesiune, iar diminuarea semnificativa a volumului populatiei sporeste dificultatile cu care se confrunta atat angajatii, cat si angajatorii – sistemul public a fost si este in continuare nevoit sa faca disponibilizari, iar mediul privat si-a „rafinat” cerintele, axandu-se pe specificitate cand vine vorba de angajarea de personal. Totodata, personalul inca disponibil pe piata se va indrepta catre alternative accesibile, in conditiile in care nivelul somajului ramane ridicat, iar cerintele companiilor locale sunt tot mai complexe.

Sursa foto: freedigitalphotos.net


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri