Salariatii romani afectati de globalizare ar putea beneficia din 2007 de ajutoare directe de la UE. Aceasta daca se va infiinta fondul de ajustare la globalizare in valoare anuala de 500 de milioane de euro. Vizati sint si angajatii industriei textile romanesti.
In ultimul an, industria textila in loc sa creasca a inregistrat pierderi ca urmare a intrarii produselor chinezesti pe piata romaneasca, dar mai ales pe cea europeana. Principalele influente ale eliminarii cotelor in exportul mondial de imbracaminte si incaltaminte au fost legate de relatiile comerciale ale Romaniei cu statele europene. Pentru ca Uniunea Europeana avea stabilite cote pe diverse piete, dar si pe relatia cu China, in momentul liberalizarii produsele din Asia au intrat puternic pe piata europeana si au luat locul celor romanesti, ne-a declarat Aurelientu Popescu, reprezentantul Federatiei Patronale a Industriei Usoare (FEPAIUS).

El a precizat ca volumul exporturilor romanesti catre UE a scazut anul trecut fata de 2004 cu 10%. Potrivit statisticilor, in 2004 Romania a exportat textile in valoare de aproape cinci miliarde de dolari (peste patru miliarde de euro). Peste 80% din exporturile romanesti s-au indreptat catre tarile comunitare. Romania este principalul exportator din Europa Centrala si de Est. Prin liberalizarea pietei si intrarea masiva a produselor chineze pe piata europana, noi sintem principalii pagubiti, a spus Maria Grapini, presedintele FEPAIUS. Reprezentantii patronatulului in domeniu estimeaza ca anul acesta exporturile vor scadea si mai mult.

Piata romaneasca, greu de cistigat

Pentru ca piata europeana este asaltata de produse chinezesti mai ieftine decit cele romanesti, producatorii din tara noastra care si-au pierdut clientii din UE pot incerca sa recistige piata autohtona. Va fi foarte greu de realizat acest lucru, pentru ca puterea de cumparare a romanilor este foarte scazuta si oamenii prefera sa cumpere produse chinezesti mai ieftine, la 30% din valoarea celor romanesti, chiar daca uneori sint contrafacute. Din cauza intrarilor de produse din Asia, va fi greu sa ne pastram cota de 15% pe care o detinem pe piata romaneasca de textile care este acoperita in proportie de 85% de importuri, a spus Maria Grapini.

40.000 de salariati - pe liber

Salariatii din industria textila europeana, dar si romaneasca au simtit din plin in acest an efectele liberalizarii comertului. Daca la inceputul anului trecut in acest sector erau angajate peste 450.000 de persoane, in prezent mai lucreaza in domeniu doar 415.000 de oameni. Am pierdut deja 40.000 de angajati si daca domeniul nu va fi redresat s-ar putea sa mai pierdem 200.000. Problema este ca nu exista o nisa de piata pentru reorientarea profesionala a acestor oameni. Multe firme ar putea chiar sa falimenteze, mai ales daca avem in vedere ca dintre cele 9.300 de intreprinderi existente, 5.500 sint IMM-uri care au toate sansele sa fie spulberate, a mai spus Grapini.

Ajutoare directe pentru 5.000 de angajati

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, propune sa se foloseasca 500 de milioane anual din banii necheltuiti de la bugetul european pentru un fond de ajustare la globalizare. Presedintele Comisiei afirma ca ideea fondului nu este de a proteja sectoare necompetitive, ci de a ajuta muncitorii sa-si gaseasca noi locuri de munca.

Totusi, fondul de maximum 500 de milioane de euro anual permite si acordarea de sporuri salariale. Barroso a explicat ca ajutoarele vor fi individuale, punctuale si limitate in timp (18 luni). Fondul va deveni activ incepind cu 2007, daca statele membre vor aproba proiectul.

Accesul la acest fond va fi insa restrictionat pentru situatii de perturbari economice grave, care presupun peste 1.000 de concedieri intr-o regiune cu somaj peste media nationala sau intr-un sector ce reprezinta peste 1% din angajatorii regionali. Mecanismul va permite acordarea de ajutoare directe la cel mult 5.000 de angajati anual.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri