Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani va primi ajutor de stat pentru inchiderea minelor de carbune considerate neviabile necompetitive, procedura fiind aprobata de Guvern si urmand sa conduca la disponibilizarea in acest an a aproximativ 200 de angajati, potrivit Executivului, scrie Mediafax.
Saptamana trecuta, Comisia Europeana a aprobat acordului ajutorului de stat, in cuantum de 1,17 miliarde lei (circa 270 de milioane de euro), pentru inchiderea minelor de carbune necompetitive din unitatile Petrila, Uricani si Paroseni ale CNH.

O decizie din 2010 a UE privind ajutorul de stat pentru facilitarea inchiderii minelor de carbune necompetitive permite autoritatilor publice sa acorde, in anumite conditii, pana in 2018, ajutoare pentru a sustine acest proces.

CNH, detinuta integral de stat, detine in prezent sapte unitati de productie de carbune - Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroseni, Lupeni si Uricani -, iar Romania a decis sa inchida trei dintre aceastea.

Petrila va fi inchisa prima, pana la sfarsitul anului 2015, iar celelalte doua, Uricani si Paroseni, pana la sfarsitul anului 2017.

Fondul Monetar International (FMI) a solicitat Guvernului sa inceapa, pana la sfarsitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a Companiei Nationale a Huilei, dupa ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase, releva scrisoarea de intentie convenita in urma misiunii din ianuarie-februarie.

Guvernul este obligat sa transfere cel tarziu in luna februarie catre ANAF activele neviabile ale CNH.

In toamna anului trecut, Guvernul si FMI au convenit ca active ale exploatarilor miniere Petrila, Paroseni si Uricani, apartinand CNH, sa fie transferate la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin executare silita, in contul datoriilor bugetare ale companiei. Cele trei exploatari sunt considerate mine neviabile, activele preluate de ANAF urmand sa fie transferate la Ministerul Economiei si inchise, pana in anul 2018, prin intermediul unei societati care urmeaza sa fie infiintata.

Conform intelegerii de anul trecut cu FMI, minele considerate viabile ale CNH ar urma sa fie incluse in Complexul Energetic Hunedoara, alaturi de termocentralele Paroseni si Mintia.
Complexul Energetic Hunedoara si Complexul Energetic Oltenia, compus din SNLO si termocentralele Craiova, Turceni si Rovinari, vor fi privatizate pana la sfarsitul acestui an, conform calendarului actual.

Compania Nationala a Huilei este inclusa pe lista societatilor de stat monitorizate de FMI.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri