Comisia Europeana a aprobat conversia in actiuni a datoriei combinatului chimic Oltchim (OLT) fata de AVAS, care se ridica la aproximativ 120 milioane euro, informeaza Mediafax.
Informatia a fost confirmata de catre seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Laurentiu Vladan, si presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

Guvernul a aprobat in 2009 o operatiune de conversie in actiuni a datoriilor Oltchim fata de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta cu o valoare nominala de 508,6 milioane lei provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate

Romania a notificat in iulie 2009 doua masuri de sprijin in favoarea Oltchim. Prima masura implica o conversie a datoriei publice in valoare de aproximativ 135 de milioane euro in actiuni. Cea de a doua masura este o garantie de stat care acopera 80% dintr-un imprumut comercial in valoare de 424 de milioane euro, care va fi utilizat pentru modernizarea societatii si pentru investitii ulterioare.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI, statul intentionand sa scoata la vanzare pachetul majoritar de actiuni.

Combinatul chimic a consemnat pierderi de 90,3 milioane lei in ultimul trimestru din 2011, astfel ca a incheiat anul cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Cifra de afaceri a urcat cu 17,1%, de la 1,3 miliarde lei la 1,53 miliarde lei, veniturile au crescut cu 15,4%, la 1,64 miliarde de lei, iar cheltuielile au avansat cu 16,1%, la 1,91 miliarde de lei, conform raportului preliminar.

Compania are un capital social de 34,2 milioane lei, impartit in 343,2 milioane actiuni, cu o valoare nominala de 0,1 lei.
Potrivit celor mai recente raportari de la BVB, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE, care detine 17,47% din actiuni, si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Titlurile Oltchim (OLT) se tranzactionau joi la un pret de 1,312 lei/titlu, in crestere cu 5,7%. La aceasta cotatie, capitalizarea companiei este de 450 milioane lei (103,5 milioane euro).

Desi de-a lungul ultimilor ani Guvernul a facut mai multe anunturi de privatizare a companiei Oltchim, procesul nu a fost finalizat. Consultantii caracterizeaza combinatul chimic drept “cea mai privatizata companie din Romania”.

Singura solutie de restructurare a Oltchim este privatizarea, considera consultantii, plan agreat si de reprezentantii Statului, chiar daca in opinia lor, perioada aceasta nu este tocmai buna pentru a trece pachetul majoritar din Oltchim din proprietatea statului in cea particulara. Explicatia se bazeaza pe un simplu calcul economic, potrivit celor care trebuie sa privatizeze companiile detinute de stat: combinatul chimic are o capitalizare foarte mica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri