Cum pot evita companiile ca bolile profesionale sa le afecteze productivitatea angajatilor?
Corpurile noastre nu au fost facute pentru a sta toata ziua pe scaun. Statul jos pentru lungi perioade de timp, fara a face exercitii, are un efect negativ asupra sanatatii noastre. Mai rau este faptul ca unii dintre noi stau si cate 15 ore pe scaun, in masina, pe canapea.
Munca in fata calculatorului a devenit o problema actuala mai ales pentru faptul ca este prezenta in toate sectoarele de activitate si este considerata de foarte multi ca fiind lipsita de riscuri, deoarece „stai pe scaun…” , conform Agentiei Europene pentru Securitate si Sanatate in Munca.

Statul pe scaun/canapea/in masina timp de cel putin 6 ore/zi poate avea efecte devastatoare asupra corpului nostru:
1. Efectele imediate: Imediat dupa ce ne asezam activitatea electrica in muschi incetineste si ajungem sa ardem doar 1 calorie/minut – asta inseamna cam o treime din ce ardem daca mergem. Daca stam pentru o perioada de 24 de ore (in pat sau pe scaun), se reduce cu 40% absorbtia glucozei, ceea ce poate duce la aparitia diabetului de tip 2.
2. Efectele dupa 2 saptamani. In doar 5 zile de viata sedentara in corpul nostru creste nivelul colesterolului, a trigliceridelor si se mareste resistenta la insulina. Toate acestea duc la ingrasare. Dupa doar 2 saptamani muschii incep sa se atrofieze, respiram mai greu (mai ales daca trebuie sa urcam scarile sau sa ne plimbam). Chiar daca ati facut miscare in fiecare zi, in momentul in care v-ati oprit din activitate incepe si deteriorarea fizica.
3. Efectele dupa 1 an. Dupa 1 an efectele pe termen lung ale sedentarismului incep sa se vada: ingrasare, colesterol marit, la femei poate scadea cu pana la 1% masa osoasa.
4. Efectele dupa 10-20 de ani. Dupa o decada de sedentarism se scad cam 7 ani de viata de calitate, creste cu 64% riscul de a muri de o boala cardiovasculara, iar riscul de cancer de prostata sau san creste cu 30%.

Impactul bolilor profesionale asupra muncii sunt insemnate. Afectiunile Musculo-Scheltice (AMS) pot interfera cu activitatile de la munca, pot duce la absente pe caz de boala, prin urmare se reduce productivitatea angajatilor.
Compania Max Relax aduce unul dintre cele mai potrivite si accesibile metode de a preveni efectele bolilor profesionale cauzate de sedentarism: On-Site Chair Massage-ul (Masajul la Birou).

In cadrul companiilor unde prestam sericiile de On Site Chair Massage vedem deja persoane tinere 24-30 de ani care se plang de diverse probleme: dureri lombare, dureri cervicale, contracturi, dureri de cap si altele. Vedem cum bolile profesionale apar la aceste persoane mai devreme, ceea ce ne arata ca oamenii lucreaza mult, nu iau pauze, nu fac destula miscare, nu respecta toate normele ergonomice”, declara Alina Grozescu – General Manager Max Relax.

Mai mult, conform unui Studiu European realizat in peste 31 de tari de catre European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions, in anul 2005 peste 25% din muncitori au declarat ca sufera de dureri de spate. In cele 31 de tari in care s-a realizat studiul exista 235 milioane de persoane angajate, ceea ce inseamna ca cel putin 60 de milioane de persoane sufera de boli profesionale, mai precis de AMS, doar in Europa.

Prin serviciile noastre incercam sa oferim angajatilor o metoda de a se energiza, de a scapa de durerile provocate de statul pe scaun, sa le oferim 15 minute de pauza binemeritata si care cu siguranta ii va ajuta sa isi imbunatateasca productivitatea la locul de munca.
Din 2005 recomandam companiilor sa le ofere tuturor angajatilor – indiferent ca lucreaza la birou, in fabrica, la depozit – un masaj la birou. Angajatii pot beneficia de cele 15 minute de masaj oricand in timpul zilei, si astfel ii putem ajuta sa contracareze bolile profesionale.
” incheie Grozescu.

Cateva exemple de boli profesionale sunt: hipertensiunea arteriala, boala cardiaca ischemica, gastrite, ulcer, nevroze, dureri de cap (sindromul cefaleic), afectiuni osteo-musculo-articulare (deficienţe ale elementelor corpului precum: muşchii, articulaţiile, tendoanele, ligamentele, nervii, oasele şi sistemul circulator localizat).

Masajul pe scaun, efectuat regulat la locul de munca, previne aparitia suferintelor mai sus mentionate, sau, daca acestea sunt deja instalate, imbunatateste semnificativ starea de sanatate a angajatilor. Beneficiile rezultate pot fi multiple:
- cresterea randamentului angajatului;
- eliminarea concediilor medicale (care inseamna costuri suplimentare pentru firma si pentru angajat);
- creearea unei atmosfere de lucru relaxante (prin eliminarea stresului);
- cresterea puterii de concetrare pana la sfarsitul zilei de lucru
- reducerea oboselii si altele.

Max Relax este una dintre cele mai profesioniste companii din Romania din industria wellness-ului, fiind lider in prestarea serviciului de On-Site Chair Massage. Din dorinta de a fi cei mai buni, isi axeaza serviciile exclusiv pe specializarea On-Site Chair Massage care ajuta companiile sa previna afectiunile si bolile profesionale tot mai des intalnite la angajatii care isi petrec ziua la birou.

On-Site Chair Massage-ul este o sedinta de masaj profesionist, executata de catre un kinetoterapeut, chiar la birourile companiilor.
Sedinta dureaza intre 10 si 20 de minute (cat o pauza de cafea), se realizeaza peste haine si elimina tensiunea din zonele cheie: cap, ceafa, spate, umeri, brate si maini

Pentru mai multe informatii, te invitam sa vizitezi www.maxrelax.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri