Furnizorul de servicii medicale private Medicover (Suedia), a inaugurat, saptamana aceasta, primul sau spital din Romania, situat in zona Aviatiei din Capitala.
Spitalul are o capacitate de 122 de paturi, cu posibilitatea de extindere cu inca 50, si se intinde pe o suprafata de 7.000 mp, fiind situat intr-o cladire cu sapte etaje.

Medicover, proiect finalizat dupa doi ani, reprezinta o investitie de 20 de milioane de euro, bani destinati constructiei (finalizarii cladirii) si echipamentelor.

Unitatea medicala dispune de un departament de chirurgie, un bloc operator cu trei sali de operatie, doua sali de nastere, o unitate de terapie intensiva pentru nou-nascuti, un departament de spitalizare de zi si continua pentru adulti si copii, un departament de imagistica, o maternitate, un departament de pediatrie, precum si de un ambulator cu 25 de cabinete medicale.

Proiectul unui al doilea spital, in stand-by


„Prima data cand am auzit de ideea de a construi un spital a fost in 1998, cand am facut sediul Oriflame. Acum inauguram acest spital, care este primul din Romania al Medicover. In prezent, nu avem planuri pentru a construi un alt spital aici, dar stim ca vrem sa ramanem in Romania multi ani. Odata ce cererea va creste, ne vom dori sa ne extindem conceptul de spital”, a declarat Jonas af Jochnick, fondatorul Medicover, la deschiderea oficiala a unitatii medicale.

[Fondatorul Oriflame: Vom investi 100 mil. euro in Medicover, Synevo si Oresa in urmatorii cinci ani]

El a mai precizat ca Medicover va lua in considerare posibilitatea deschiderii unui nou spital in trei-cinci ani, in functie de evolutia cererii de servicii medicale private de pe piata romaneasca.

Jonas af Jocnick, 75 de ani, este unul dintre cei mai bogati oameni din Suedia. In 1967, el a infiintat, impreuna cu fratele sau Robert si un prieten, compania de cosmetice cu vanzari directe Oriflame. Dupa intrarea pe piata din Europa Centrala si de Est cu Oriflame, in 1990, af Jochnick a pus bazele fondului de investitii privat Oresa Ventures. Jochnick este presedintele companiei Celox si al holdingului Medicover, incluzand Synevo International.

Medicover avea in plan constructia unui spital de 150-200 de paturi in zona Pipera din Bucuresti, o investitie estimata la 50 de milioane de euro. Odata cu venirea crizei insa, proiectul a intrat in stand-by, iar Medicover a decis sa se orienteze spre un spital de dimensiuni mai mici, astfel ca in aprilie 2011 au inceput lucrarile la spitalul inaugurat saptamana aceasta.

Noul spital a facut 100.000 euro intr-o luna


Spitalul este deschis pacientilor inca din 26 ianuarie 2012, iar in prima luna de functionare a inregistrat 1.500 de pacienti, 100 de internari si 50 de interventii chirurgicale. In total, spitalul a reusit sa obtina in acest timp venituri de 100.000 de euro. In spital lucreaza 100 de medici specialisti (interni si colaboratori).

„Teoretic, un spital ajunge la break-even (veniturile egaleaza cheltuielile – n.r.) in trei ani. Noi speram sa-l atingem mai devreme de trei ani”, a spus pentru wall-street.ro Catalina Balan, directorul general al Medicover Romania.

Balan estimeaza ca, la finalul anului curent, spitalul va inregistra un venit de 4 milioane de euro.

Grupul Medicover in Romania (clinicile Medicover, spitalul Medicover si divizia de laboratoare de analize medicale Synevo) estimeaza o cifra de afaceri de 45 de milioane de euro pentru anul acesta. In 2011, oficialii Medicover avansau ca cifra de afaceri pentru clinici si dizivia de laboratoare o valoare de 30-35 de milioane de euro.

„Companiile inca nu au iesit din criza”


„Credem ca piata serviciilor medicale private va creste cu pana la 10% anul acesta, pentru ca segmentul corporate (companiile) inca nu au iesit din criza, iar segmentul individual va intra in calcul odata cu reforma in sistemul sanitar”, a explicat Catalina Balan.

Medicover urmeaza sa lanseze, in curand, propriile asigurari de sanatate private.

Anul trecut, piata serviciilor medicale private a avansat pana la 500 milioane de euro, potrivit estimarilor din domeniu.

In prezent, reteaua Medicover cuprinde patru clinici si un centru de diagnostic in Bucuresti, sase clinici in restul tarii si un spital. Medicover are 100.000 de abonati corporate si individuali, potrivit informatiilor oficialilor sai.

Furnizorii de servicii medicale private se intrec in deschideri de spitale

Prin deschiderea primul sau spital, Medicover intra in concurenta cu MedLife si Regina Maria, furnizori de servicii medicale private care au deja retele de spitale. MedLife controleaza sase spitale cu trei maternitati, iar Regina Maria detine sase spitale cu doua maternitati. In plus, in Bucuresti, spitalul Medicover va concura si cu spitalul Sanador, cu 290 de paturi, inaugurat in aprilie 2011.

Un segment de concurenta acerba va fi maternitatea. De exemplu, un pachet de nastere naturala costa la spitalul Medicover 6.765 lei. Spre comparatie, cel mai ieftin pachet de nastere in cadrul MedLife costa 7.000 lei. La Regina Maria, pretul unei nasteri naturale urca la 7.500 lei. Sanador are insa un pret mai mic, de 4.780 lei pentru o nastere naturala.

Anul trecut am asistat la o adevarata efervescenta pe piata spitalelor private. In total, au fost deschise noua spitale private, investitiile fiind de peste 130 de milioane de euro.

Susa foto: site-ul Medicover.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri