Managerii din Romania castiga de 30 de ori mai bine decat salariatii obisnuiti

Romania se situeaza printre tarile cu cel mai scazut nivel al salariului pe ora de munca, fiind devansata de Macedonia, Lituania si Bosnia Hertegovina, se arata intr-un clasament care cuprinde 48 de tari europene.
Studiul, intocmit de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE), plaseaza Romania pe locul 41, cu un salariu minim de 24.566 de lei pe ora (aproximativ 0,68 euro) si cu o valoare maxima de 848.957 de lei/ora (aproximativ 23 de euro).

Polarizarea extrema a salariilor de pe piata de munca din Romania este redata de aceasta diferenta enorma dintre grilele de salarizare, dintre cei care ocupa functii de conducere si cei de pozitii inferioare. Raportul arata ca cele mai mici salarii orare sunt platite lucratorilor debutanti in domeniul serviciilor, in timp ce presedintii de companii si managerii au cele mai ridicate retributii. La un nivel mediu se situeaza salariile directorilor generali si ale sefilor de departament din cadrul firmelor, care sunt remunerati cu 116.690 de lei/ora (aproximativ trei euro).
In Germania, de exemplu, diferenta este de peste 380 de euro, de la 9 euro pe ora pentru un angajat debutant la 390 de euro pentru presedintele unei companii.

Cele mai mari salarii medii sunt inregistrate in Danemarca. La polul opus se situeaza Moldova, unde salariul pe ora de munca este de 61 de ori mai mic decat in Danemarca.

La intocmirea clasamentului a fost luat in calcul nivelul mediu al salariilor orare inregistrate la 1 februarie 2005.

Un alt studiu, intocmit de aceeasi organizatie, mai arata ca Romania se situeaza pe ultimele locuri in Europa si in ceea ce priveste salariul mediu pe economie, respectiv 80 de euro, mai jos aflandu-se doar Rusia, Ucraina, Serbia, Moldova si Ucraina. In varful clasamentului se afla Luxemburgul, cu 1.466 de euro, si Olanda, cu 1.264 de euro.

Federatia Angajatorilor Europeni a fost fondata in 1989 cu sprijinul financiar al Comisiei Europene si reuneste companii internationale cu activitati in mai multe state europene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri