Retailerul de bricolaj Praktiker spune ca nu se va retrage de pe piata locala, in ciuda informatiilor aparute in presa germana despre vanzarea operatiunilor din Europa de Est
Firma austriaca de inverstitii Maseltov, cel mai mare actionar al grupului german Praktiker, a anuntat saptamana trecuta ca ar vrea ca retailerul de bricolaj, prezent si in Romania, sa se retraga din Europa de Est.

In pofida contextului dificil cu care retailul D-I-Y s-a confruntat in ultimii ani, oficialii Praktiker sunt increzatori in potentialul de dezvoltare al pietei locale si intrevad perspective pozitive pentru anul in curs. Rezultatele inregistrate de companie sunt in linie cu estimarile bugetate initial, acest aspect marcand o stabilizare a pietei de profil.

Cu toate ca vanzarile companiei au cunoscut un declin in 2011, cifrele de business ale Praktiker Romania au inregistrat o revenire in ultimul trimestru al anului. In 2012 se asteapta o usoara revenire a pietei, in special in a doua parte a anului, datorita lucrarilor de renovare si reparatiilor casnice.

In perioada 2009-2011, Romania s-a confruntat cu una dintre cele mai semnificative scaderi pe zona de D-I-Y din Europa. Pe fundalul unei economii instabile si al unei incertitudini financiare care afecteaza toate pietele, scaderile inregistrate in acesti ani sunt firesti, fiind generate de un context macro-economic si de schimbarea comportamentului de consum – aspecte care nu pot fi controlate. Praktiker se concentreaza insa pe gasirea celor mai bune solutii de rentabilizare a operatiunilor si de revenire pe profit. Conteaza doar cum vom gestiona de acum inainte situatia si ce strategii vom alege sa adoptam”, a declarat Michael Krahn, country manager Praktiker Romania.

In ciuda zvonurilor recente, conducerea germana a Grupului Praktiker nu are in plan si nu intentioneaza sa inchida sau sa vanda o filiala importanta cum este Praktiker Romania. „Suntem optimisti si am identificat solutii de eficientizare a business-ului Praktiker pe toate pietele pe care suntem prezenti – demers firesc in urma volatilitatii din ultimii ani a segmentului DIY. Nu avem in plan un exit de pe piata locala. La nivelul oricarei companii, actionarii dezbat in permanenta propuneri si strategii de optimizare a profitului, insa de la intentie pana la implementare e un drum extrem de lung, mai ales cand vorbim de un business de sute de milioane de euro”, a adaugat Michael Krahn.

Totodata, retailerul are una dintre cele mai mari acoperiri nationale, fiind prezent in 23 de orase din tara, prin intermediul retelei care numara 27 de magazine.

Praktiker a inregistrat in anul 2010 o cifra de afaceri in scadere cu 23,32% de la 257,99 milioane euro in 2009, la 197,82 milioane euro in 2010. Totodata, grupul german nu a inregistrat profit nici in anul 2010, raportand o scadere de 41,95% fata de anul fiscal 2009.

Principalii concurenti ai Praktiker pe piata locala sunt Dedeman, Bricostore, Baumax si Hornbach.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri